Uskoro u Iraku sastanak šefova diplomatije Irana i Saudijske Arabije

Saudijska Arabija i Iran su uvučeni u sukobe u kojima stoje iza sukobljenih strana širom Bliskog istoka.

Rijad je prekinuo veze s Teheranom u 2016. nakon što su iranski demonstranti upali u saudijsku ambasadu u iranskoj prijestolnici zbog pogubljenja šiitskog imama u Saudijskoj Arabiji (Getty)

Očekuje se da se ministri vanjskih poslova Irana i Saudijske Arabije sastanu u Iraku uskoro, izjavio je iranski zastupnik za poluzvaničnu novinsku agenciju Fars u utorak, u potezu koji bi se smatrao korakom ka ublažavanju napetosti širom Bliskog istoka između regionalnih suparnika.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova nije bilo odmah dostupno radi komentara, prenosi Fena.

“Šef iranske diplomatije Hossein Amir-Abdollahian i Saudijske Arabije, Faisal bin Farhan Al-Saud, sastat će se u Iraku uskoro kako bi raspravljali o ponovnom otvaranju ambasada I regionalnim temama kao što je jemenska kriza”, izjavio je iranski zastupnik Javad Karimi Quddusi za Fars.

Direktni razgovori

Većinski sunitska Saudijska Arabija i šiitski Iran, koji su uvučeni u sukobe u kojima stoje iza sukobljenih strana širom Bliskog istoka, započeli su direktne razgovore u prošloj godini u pokušaju da suzbiju napetosti.

Peti krug razgovora između regionalnih suparnika održan je u aprilu u Bagdadu, koji je Teheran opisao kao “pozitivan”.

Rijad je prekinuo veze s Teheranom u 2016. nakon što su iranski demonstranti upali u saudijsku ambasadu u iranskoj prijestolnici zbog pogubljenja šiitskog imama u Saudijskoj Arabiji, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije