New York Times: Važnost Katara se povećava zbog pokušaja da se pronađe alternativa ruskom gasu

Dok SAD i evropski saveznici nastoje oduzeti Rusiji prihode od prodaje nafte i plina, Katar je prikladna alternativa za opskrbu gorivom za grijanje, kuhanje i proizvodnju električne energije.

Sposobnost Katara da ublaži probleme s opskrbom plina u Evropi ograničena je u kratkoročnom periodu, ali će se katarska ulaganja u ukapljeni prirodni plin vjerovatno uskladiti s energetskim poremećajima uzrokovanim ratom u Ukrajini (Al Jazeera)

U vrijeme kada Sjedinjene Američke Države i Evropa nastoje uskratiti Rusiji prihode od nafte i plina, Zapad se nada da Katar može pružiti svoju pomoć u popunjavanju praznine u opskrbi.

Novinar Ben Hubbard u svom članku u američkom listu The New York Times kaže da je Katar u proteklih četvrt stoljeća isporučivao sve veće količine prirodnog plina kupcima širom svijeta, a to mu je omogućilo da ubire velike prihode i dobije geopolitički značaj.

Hubbard smatra da će zbog rata u Ukrajini utjecaj Katara vjerojatno još više rasti. Dok Sjedinjene Američke Države i njihovi evropski saveznici nastoje oduzeti Rusiji prihode od prodaje nafte i plina, Katar je prikladna alternativa za opskrbu gorivom za grijanje, kuhanje i proizvodnju električne energije.

Iako Katar ne može odmah isporučiti dodatne količine plina u Evropu, jer je većina njegove proizvodnje namijenjena zemljama s kojima je ranije postignut dogovor, ova država ulaže desetke milijardi dolara kako bi povećao proizvodnju za oko dvije trećine do 2027. godine, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se citira Cinzia Bianco, saradnica za istraživanje iz Zaljeva u Evropskom vijeću za vanjske odnose, koja je rekla da su “sva dešavanja u svijetu zapravo faktori koji idu u prilog interesima Katara da postane glavni izvoznik ukapljenog prirodnog plina”.

Hubbard ističe da evropski interes za katarski plin predstavlja veliki zaokret za ovu zemlju, jer se posljednjih godina navikla na to da zapadni lideri kritiziraju zemlje koje proizvode fosilna goriva zbog njihovog doprinosa klimatskim promjenama, a sada se bore za plin koji proizvode.

Naglasio je da je ovu naglu promjenu u stavu zapadnih zemalja potaknula odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da u februaru pokrene invaziju na Ukrajinu. Odjednom evropske zemlje, koje su prošle godine primile gotovo polovicu svog uvoza plina iz Rusije, traže druge izvore goriva kako bi prestale finansirati Putinovu ratnu mašineriju.

To je omogućilo Kataru, koji se natječe sa Sjedinjenim Američkim Državama i Australijom za prvo mjesto izvoznika LNG-a, da dobije dodatni zamah.

Ogromna ulaganja i ugovori o opskrbi plinom

U januaru, dok su s povećavali strahovi od ruskog rata protiv Ukrajine, američki predsjednik Joe Biden proglasio je Katar “glavnim saveznikom izvan NATO-a” i ugostio je katarskog emira šeika Tamima bin Hamada Al Thanija u Bijeloj kući, čime je postao prvi šef zaljevske države kojem je Biden iskazao takvu dobrodošlicu. Energetska pitanja bila su na vrhu dnevnog reda tog sastanka, prema izvještaju New York Timesa.

U izvještaju se dodaje da je, nakon izbijanja rata, britanski premijer Boris Johnson nazvao katarskog emira kako bi razgovarali o “osiguranju održivih opskrba plinom” i drugim pitanjima, a visoki evropski čelnici, uključujući Josepa Borrella Fontellesa, visokog dužnosnika EU-a, te Roberta Habecka, njemačkog ministra za ekonomiju i klimatske promjene, otišli su u Katar kako bi sklopili ugovore o opskrbi plinom.

Prema izvještaju, sposobnost Katara da ublaži probleme s opskrbom plina u Evropi ograničena je u kratkoročnom periodu, ali će se katarska ulaganja u ukapljeni prirodni plin vjerovatno uskladiti s energetskim poremećajima uzrokovanim ratom u Ukrajini kako bi se ta država čvršće povezala s Evropom, kažu analitičari.

U izvještaju se citira Saad al-Kaabi, katarski državni ministar za energetiku i čelnik državne naftne kompanije Qatar Energy, koji kaže da je Katar godinama prije izbijanja rata pokrenuo projekat vrijedan 45 milijardi dolara za izgradnju dva nova plinska postrojenja i povećanje godišnjeg proizvodnog kapaciteta za 64 posto. Ovaj plin će na tržište početi ulaziti 2026. godine, a vjerojatno će biti podijeljen između kupaca u Evropi i Aziji.

Katar je ulagao u terminale za prijem ukapljenog prirodnog plina u Belgiji, Britaniji i Francuskoj. Njemačka, najveća ekonomija u Evropi, prije rata nije imala postrojenja za ukapljeni prirodni plin, ali je izdvojila više od tri milijarde dolara za kupovinu četiri plutajuća terminala, dodaje se u izvještaju.

Katarska dominacija

David Roberts, vanredni profesor međunarodnih odnosa na King's Collegeu u Londonu, kaže: ”Dominacija Katara stalno raste u nastojanju da se pojednostave procedure transporta LNG-a”. To je dovelo do priliva sredstava u ekonomiju Katara i dalo stanovnicima te države jedan od najviših nivoa prihoda po glavi stanovnika u svijetu.

Glavni grad Doha je doživio procvat, nicali su čelični i stakleni neboderi i niz luksuznih hotela i trgovačkih centara. Državni fond zemlje je narastao i stekao udjele u velikim kompanijama i ključnim nekretninama u Londonu, New Yorku i drugim svjetskim gradovima. Ove godine će Katar biti domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu, što će mu pružiti priliku da pokaže svoj napredak pred 1,5 miliona fudbalskih navijača iz cijelog svijeta, prema izvještaju američkih novina.

“Katarani su stekli mnogo više utjecaja nego što je neko mogao i zamisliti”, kaže Jim Krane, istraživač energetske politike na Baker institutu za javnu politiku Univerziteta Rice, dodajući da su “uložili prirodni plin u sve vrste meke moći”.

Izvor: Agencije