Najveća postignuća Al Jazeerine Shireen Abu Akleh

Ubijena novinarka Al Jazeere posvetila je život izvještavanju o svakodnevnom životu Palestinaca pod izraelskom okupacijom.

Abu Akleh je u Al Jazeeru došla 1997, godinu nakon uspostavljanja Mreže (Al Jazeera)

Mnogo se već reklo o životu i nasljeđu Shireen Abu Akleh, iskusnoj novinarki Al Jazeere koju su izraelske snage ubile 11. maja tokom racije na okupiranoj Zapadnoj obali.

Abu Akleh, koja se pridružila Al Jazeeri sa 26 godina, posvetila je život izvještavanju o svakodnevnom životu Palestinaca pod izraelskom okupacijom. Postala je simbol izvještavanja o Palestincima za milione arapskih kućanstava, sa nadimkom „kćer Palestine“.

Abu Akleh je ustrijeljena dok je pratila izraelsku raciju u izbjegličkom kampu Jenin, na sjeveru okupirane Zapadne obale. Vlade širom svijeta, kao i grupe za ljudska prava, osudile su njeno ubistvo.

Sedmicu poslije njene smrti, Al Jazeera se prisjetila njenih novinarskih postignuća.

Suosnivačica i radnica radija Glas Palestine

Tokom prve Intifade od 1987. do 1993., Abu Akleh je studirala novinarstvo i medije na Univerzitetu Yarmouk u Jordanu, u vrijeme kada su izraelske snage zatvarale univerzitete na teritoriji koju su okupirali. Njen povratak na okupiranu Zapadnu obalu podudario se sa potpisivanjem sporazuma iz Osla 1993. Sa još 12 kolega je obavila šestomjesečni trening za rad na radiju, a ubrzo nakon toga, 1994. godine su uspostavili Glas Palestine (Sawt Filasteen).

„Uspostavljanje prve radio stanice za Palestinu, iz same Palestine, pobudio je osjećaj ponosa“, rekla je kasnije u intervjuu za portal Al Jazeere.

Jedna od prvih ženskih izvještača s terena u arapskom svijetu

Abu Akleh je u Al Jazeeru došla 1997, godinu nakon uspostavljanja Mreže, kao novinarka s terena koja je izvještavala iz Jerusalema. U to vrijeme bilo je jako malo žena na terenu, a ona je utabala put i poslužila kao inspiracija za mnoge mlade novinarke.

„Svako javljanje ima sopstveni ukus“, rekla je. „Postoje određeni događaji koji se ne mogu previdjeti, poput izraelskih upada na Zapadnu obalu.”

Jedno od javljanja kojih se najviše sjeća je ono o izraelskoj evakuaciji naselja u Pojasu Gaze 2006. Njena ekipa iznajmila je kuću u jednom od naselja, na čijim su zidovima bili antiarapski slogani i pazili su da pred doseljenicima ne govore na arapskom jeziku.

„Uprkos tenzijama koje su pratile trodnevno izvještavanje, bilo je predivno biti tamo, na mjestu koje je, nakon što su ga dugo vremena kontrolirali doseljenici, ponovno vraćeno vlasnicima”, rekla je

Praćenje ratova i druga Intifada

Abu Akleh je postala poznata širom arapskog svijeta zbog svog izvještavanja o drugoj Intifadi od 2000. do 2005., a posebno o izraelskim invazijama i policijskim satima uvedenim u palestinskim gradovima na okupiranoj Zapadnoj obali.

„Nikada neću zaboraviti obim uništenja ili osjećaj da je smrt ponekad blizu”, rekla je o tom vremenu u videu koji je Al Jazeera objavila u oktobru.

„Ponekad smo spavali u bolnicama ili pod krovovima ljudi koje nismo poznavali i, uprkos opasnostima, bili smo odlučni da nastavimo izvještavati“, dodala je.

Abu Akleh je također pokrivala izraelske ofanzive na opkoljeni Pojas Gaze 2008., 2009., 2012., 2014. i 2021. godine.

Pratila je i rat u Libanu 2006, kao i američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Trener za medije na Univerzitetu Bir Zeit

Abu Akleh je bila i trener u Centru za razvoj medija Univerziteta Bir Zeit. Držala je nekoliko kurseva studentima.

Od te institucije je 1997. dobila diplomu, a još jednu je primila 2020. za digitalno novinarstvo.

„Neki od nas bili su iznenađeni što se Shireen Abu Akleh pridružila programu, jer je bila briljantna i iskusna novinarka koja radi za Al Jazeerinu mrežu“, rekao je Mujahed Moflh, palestinski novinar.

„Kasnije smo saznali ko je Shireen, vrlo ljubazna i skromna osoba koja je željna saznati više i razviti svoje novinarske vještine.”

Uoči njene smrti, Univerzitet Bir Zeit je pokrenuo ford stipendiranja nadarenih studentica novinarstva, u čast Abu Akleh.

Posthumna priznanja

Palestinska samouprava je dodijelila Abu Akleh medalju „Zvijezda Jerusalema“, priznanje koje je tradicionalno rezervirano za ugledne političare.

Antikorupcijska organizacija Aman objavila je pokretanje nagrade za istraživačko novinarstvo Shireen Abu Akleh.

Univerzitet Bir Zeit će davati godišnju nagradu koja će nositi ime ubijene novinarke za izvanredna postignuća u medijima, koja će se davati palestinskim novinarima i izvještačima koji pokrivaju život pod izraleskom okupacijom.

 

Izvor: Al Jazeera