‘Historijski trenutak’: Finska i Švedska službeno podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-u

I Švedska i Finska bile su neutralne tokom hladnog rata, a njihova odluka o pridruživanju NATO-u potaknuta je ruskom invazijom na Ukrajinu.

"Ovo je historijski trenutak koji moramo iskoristiti", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na kratkoj ceremoniji na kojoj su ambasadori Finske i Švedske pri NATO-u predali zahtjeve za članstvo svojih zemlja (Reuters)

Finska i Švedska službeno su podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-u u sjedištu saveza u srijedu, pokrenuvši proces pristupanja za koji se očekuje da će trajati samo nekoliko sedmica, prenosi Hina.

I Švedska i Finska bile su neutralne tokom hladnog rata, a njihova odluka o pridruživanju NATO-u potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu jedna je od najznačajnijih promjena u evropskoj sigurnosnoj arhitekturi u više desetljeća.

Ta odluka odražava veliku promjenu javnog mnijenja u nordijskoj regiji od ruske invazije 24. februara.

Historijski trenutak

“Ovo je historijski trenutak koji moramo iskoristiti”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na kratkoj ceremoniji na kojoj su ambasadori Finske i Švedske pri NATO-u predali zahtjeve za članstvo svojih zemlja.

Ratifikacija svih 30 savezničkih parlamenata mogla bi potrajati do godinu dana, kažu diplomati.

Turska je posljednjih dana iznenadila svoje saveznike rekavši da ima rezerve prema finskom i švedskom članstvu. Stoltenberg je u srijedu kazao kako misli da se problemi mogu riješiti.

“Odlučni smo raditi na svim pitanjima i donijeti brze zaključke”, rekao je Stoltenberg ističući snažnu podršku svih ostalih saveznika.

Izvor: Agencije