EK predlaže zajedničku nabavu vojne opreme

Evropska komisija predstavila je prijedlog mjera za jačanje odbrane, uključivo zajedničku nabavu vojne opreme za što bi se iz evropskog budžeta u sljedeće dvije godine namijenilo 500 miliona eura.

Države članice EU-a godinama su zanemarivale ulaganja u odbranu, ali se u posljednje vrijeme mijenja taj trend (EPA - Ilustracija)

Evropska komisija predstavila je u srijedu prijedlog mjera za jačanje odbrane, uključivo zajedničku nabavu vojne opreme za što bi se iz evropskog budžeta u sljedeće dvije godine namijenilo 500 miliona eura.

Komisija predlaže brzo usvajanje prijedloga o zajedničkoj nabavi kako bi države članice mogle, međusobno surađujući, ukloniti najpreče potrebe u području odbrane, prenosi Hina.

“Komisija je spremna angažirati 500 miliona eura iz evropskog budžeta u sljedeće dvije godine kako bi se pomoglo državama članicama da riješe hitne potrebe za ulaganjima u odbranu”, navodi izvršno tijelo EU-a.

Države članice EU-a godinama su zanemarivale ulaganja u odbranu, ali se u posljednje vrijeme mijenja taj trend.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, države članice su najavile povećanje svojih obrambenih budžeta za dodatnih 200 milijardi eura u sljedećih nekoliko godina. Članice EU-a povećale su potrošnju na odbranu za 20 posto od 1999. do 2021. godine, ali to je još uvijek daleko iz Sjedinjenih Američkih Država, koje su izdvajanja za odbranu povećale za 66 posto, Rusije 292 posto i Kine 592 posto.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen kaže da se novac za odbranu mora trošiti koordinirano i da se mora jačati evropska odbrambena industrija.

Koordinacija nabavke

“Tražimo zajedničku nabavu jer je to operativno bolje za oružane snage te je bolje za finansije i industriju. To također jača našu široku mrežu inovativnih, malih i srednjih poduzeća”, rekla je Von der Leyen.

Najavila je da će Komisija zajedno s državama članicama odmah uspostaviti radnu grupu koja će koordinirati nabavu i identificirati potrebe.

Komisija je najavila da će u trećem tromjesečju ove godine predložiti uredbu o uspostavi Evropskog konzorcija odbrambenih sposobnosti (EDCC), unutar kojeg će države sudionice moći nabavljati vojnu opremu bez plaćanja PDV-a.

Analiza Evropske odbrambene agencije (EDA) pokazala je da EU ima tri nedostatka u području odbrane.

Prvi je nedostatak ulaganja u odbranu, drugi je rascjepkanost odbrambene industrije, a treći nedostatak tiče se odbrambenih sposobnosti, gdje je potrebno dopuniti zalihe vojne opreme jer je dio poslan u Ukrajinu, zamijeniti sisteme iz sovjetskog doba i ojačati sisteme protuzračne i proturaketne odbrane.

Izvor: Agencije