Britanija planira zakon o izmjenama Sjevernoirskog protokola

Evropska unija objavila je da će ‘odgovoriti svim sredstvima koja su joj na raspolaganju’ ako Velika Britanija jednostrano odluči izmijeniti Sjevernoirski protokol.

Liz Truss je rekla da zakonodavno rješenje ne znači odbacivanje Sjevernoirskog protokola i da je ono u skladu s britanskim obavezama po međunarodnom pravu (EPA)

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je u utorak da narednih sedmica britanska vlada namjerava iznijeti prijedlog zakona o izmjenama Sjevernoirskog protokola, koji je dio sporazuma o Brexitu s EU-om.

“Objavljujem da narednih sedmica namjeravamo predstaviti prijedlog zakona o izmjenama protokola”, rekla je u britanskom parlamentu, prenosi Hina.

Truss je naglasila da bi britanska vlada više voljela da se postigne dogovorno rješenje s EU-om te dodala da će nastaviti razgovarati s evropskim pregovaračem Marošem Šefčovičem, kojeg je pozvala da što je moguće prije posjeti London.

Truss je rekla da zakonodavno rješenje ne znači odbacivanje Sjevernoirskog protokola i da je ono u skladu s britanskim obavezama po međunarodnom pravu.

Zakon će, rekla je, osigurati režim po kojem će roba namijenjena Sjevernoj Irskoj koja ondje ostaje biti slobodna od nepotrebnih administrativnih opterećenja.

Regulatorne barijere

“Prijedlog zakona uklonit će regulatorne barijere za robu proizvedenu po britanskim standardima koja se prodaje u Sjevernoj Irskoj. Poduzeća će moći birati između ispunjavanja britanskih ili EU standarda po novom dvojnom regulatornom režimu”, rekla je.

“I dalje će osiguravati da ne postoji fizička granica na irskom otoku”.

Evropska unija objavila je da će “odgovoriti svim sredstvima koja su joj na raspolaganju” ako Velika Britanija jednostrano odluči izmijeniti Sjevernoirski protokol, rekao je potpredsjednik Komisije Šefčovič u saopćenju.

Protokol o Sjevernoj Irskoj je “međunarodni protokol koji su potpisali EU i Velika Britanija. Jednostrane akcije koje su u suprotnosti s međunarodnim sporazumom nisu prihvatljive”, dodao je.

Šef irske diplomacije Simon Coveney izrazio je duboko žaljenje zbog odluke Londona.

“Duboko žalim zbog odluke britanske vlade”, rekao je. “Takve jednostrane akcije prema obavezujućem međunarodnom sporazumu štete povjerenju i samo će otežati pronalaženje rješenja za realne strahove stanovnika provincije u vezi provedbe protokola”, rekao je.

Izvor: Agencije