Vojska Sjeverne Koreje i 11.000 zdravstvenih radnika nastoje ublažiti epidemiju COVID-19

Izolirana zemlja prošle sedmice je prvi put priznala izbijanje epidemije COVID- 19, čime je potaknula zabrinutost od velike krize zbog nedostatka vakcina i odgovarajuće medicinske infrastrukture.

Državni krizni štab za prevenciju epidemija izvijestio je o još 269.510 osoba sa simptomima groznice (Reuters)

Sjeverna Koreja mobilizirala je vojsku za distribuciju lijekova i rasporedila više od 10.000 zdravstvenih radnika za lociranje oboljelih u jeku borbe protiv vala korona virusa, objavio je u utorak državni medij KCNA, prenosi Hina.

Izolirana zemlja prošle sedmice je prvi put priznala izbijanje epidemije COVID- 19, čime je potaknula zabrinutost od velike krize zbog nedostatka vakcina i odgovarajuće medicinske infrastrukture.

Državni krizni štab za prevenciju epidemija izvijestio je o još 269.510 osoba sa simptomima groznice, dok je ukupan broj mrtvih sa šest novih slučajeva porastao na 56 u ponedjeljak navečer, priopćila je KCNA. Nije navedeno koliko je ljudi imalo pozitivan test na korona virus.

“Moćna snaga” vojnog medicinskog korpusa odmah je raspoređena kako bi poboljšala opskrbu lijekovima i medicinskim potrepštinama u glavnom gradu Pjongjangu, žarištu epidemije, po naredbi vođe Kim Jong-una, izvijestila je KCNA.

Misija tima usmjerena je na “ublažavanje javnozdravstvene krize” u Pjongjangu, dodaje.

Upozorenje WHO-a

Oko 11.000 zdravstvenih radnika, profesora i studenata medicine pridružilo se “intenzivnom liječničkom pregledu svih stanovnika” diljem zemlje kako bi se locirale i liječile osobe koje su se razboljele.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da bi se virus mogao brzo širiti u Sjevernoj Koreji koja nema program vakcinisanja i odbila je međunarodnu pomoć.

Južna Koreja ponudila je S. Koreji u ponedjeljak da održe razgovore o slanju medicinskih potrepština, uključujući vakcine, maske, testove na korona virus, ali je navela da je susjedna zemlja to odbila.

Američki State Department objavio je da je zabrinut zbog potencijalnog utjecaja epidemije na građane S. Koreje i podržao potrebu slanje vakcina toj zemlji.

Izvor: Agencije