Evakuacija ukrajinskih vojnika iz Mariupolja je kraj dosadašnje najkrvavije bitke

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina pokušava da spasi vojnike iz čeličane Azovstalj.

Ukrajinska vojska objavila je u utorak da radi na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog posljednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj [Alexander Ermochenko/Reuters]
  • Moskva: Uništili smo isporuke oružja iz SAD-a i iz Evrope
  • Švedska i Finska u srijedu predaju zahtjeve za članstvo u NATO-u, nakon što je finski parlament izglasao ulazak u Alijansu
  • Lavrov: Ulazak Finske i Švedske u NATO vjerovatno neće ništa bitno promijeniti
  • Ukrajinski vojnici evakuiraju se iz Mariupolja, prepuštaju kontrolu Rusij
  • Stoltenberg traži razumijevanje za stajalište Turske o proširenju NATO
  • Američki Senat bliže usvajanju zakona o 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini
  • Kličko: Povratak u Kijev još nije siguran

U nastavku čitajte najnovije vijesti o ratu u Ukrajini.


Ukrajinski pregovarač: Razgovori s Rusijom u zastoju

Šef pregovaračke delegacije i savjetnik predsjednika Ukrajine Mihajlo Podoljak izjavio je da su pregovori između Ukrajine i Rusije trenutno obustavljeni.

“Objektivno gledano, pregovarački proces je zaista u zastoju. Zašto? Postoji nekoliko razloga. Rusija ne pokazuje ključno razumijevanje današnjih procesa u svijetu i njene izuzetno negativne uloge“, rekao je Podoljak.

On je također kazao da Rusija ne razumije da se rat više ne vodi po “njenim pravilima, rasporedu ili planovima“.


Iz Azovstala u ponedjeljak evakuisana 53 povrijeđena ukrajinska vojnika

Ukupno 53 povrijeđena ukrajinska vojnika iz opkoljene čeličane Azovstal evakuisana su u bolnicu u ponedjeljak, dok ih je 211 prebačeno na drugu lokaciju, rekla je zamjenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar.

Svi evakuisani trebali bi biti razmijenjeni, dodala je, bez ulaska u detalje.

(EPA)

Zašto je Turska protiv prijema Švedske i Finske u NATO?

Ankara tvrdi da će se usprotiviti prijemu Švedske i Finske u NATO, optužujući te zemlje za podršku „teroristima“ i pozivajući se na nesuglasice tokom historije.

Više na linku.

(AP)

Reuters: Sedam autobusa sa ukrajinskim vojnicima napustilo Azovstal

Najmanje sedam autobusa sa ukrajinskim borcima, koji su se predali, napustilo je danas čeličanu Azovstal, u pratnji proruskih oružanih snaga, javlja Reuters pozivajući se na očevice.

Neki od njih izgledaju kao da nisu ranjeni, dodao je.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov ranije u utorak je rekao da je više od 265 pripadnika “nacionalističke jedinice Azov” i ukrajinskih vojnika, koji su se krili u čeličani Azovstal u Mariupolju, položilo oružje i predalo se.

Ukrajinska vojska saopštila je da se radi na evakuaciji preostalih boraca iz čelicane Azovstal u Marijupolju, čime bi Rusija preuzela potpunu kontrolu nad tim gradom.


Švedska i Finska u srijedu predaju zahtjeve za članstvo u NATO-u

Švedska i Finska će u srijedu predati zahtjeve za članstvo u NATO-u, najavila je u utorak švedska premijerka Magdalena Andersson.

“U Švedskoj i Finskoj smo saglasni da idemo ruku pod ruku kroz cijeli proces i zajedno ćemo sutra podnijeti zahtjev”, rekla je Andersson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsjednikom Saulijem Niinistom u Stokholmu, prenosi Reuters.

Finski parlament odobrio je ranije danas prijedlog da Finska zatraži prijem u NATO, dok je ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde potpisala jutros zahtjev za prijem u NATO.


Biden u četvrtak s liderima Švedske i Finske

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak će u Bijeloj kući ugostiti lidere Švedske i Finske, te s njima razgovarati o prijavama za članstvo u NATO-u, objavljeno je iz Washingtona.

Biden će sa švedskom premijerkogm Magdalenom Andersson i finskim predsjednikom Saulijem Niinistom također govoriti o „evropskoj sigurnosti, kao i jačanju bliskog partnerstva po pitanjima globalnih problema i podrške Ukrajini“, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.


U Ukrajinu poslat najveći tim Međunarodnog krivičnog suda ikada

Međunarodni krivični sud (ICC) poslao je u Ukrajinu tim od 42 istražitelja, forenzička eksperta i osoba za podršku, koji će istražiti moguće ratne i zločine protiv čovječnosti, rekao je glavni tužilac ICC-a.

„Ovo je najveća ikada ekipa koja je moj ured poslao na teren od svog uspostavljanja“, rekao je u izjavi Karim Khan.

(Reuters)

Finski parlament odobrio prijedlog za ulazak u NATO

Finski parlament odobrio je danas predlog za podnošenje zahteva za članstvo u NATO, saopštio je predsjednik parlamenta Matti Vanhanen.

Za prijedlog je glasalo 188 zastupnika, prenosi Reuters.


Lavrov: EU se postepeno spaja sa NATO-om i to ne krije

Nakon što je Olaf Scholz došao na vlast Berlin je izgubio sve znake svoje nezavisnosti, ustvrdio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenosi agencija TASS.

Prema njegovim riječima, u Evropskoj uniji jedino francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušava da govori o strateškoj autonomiji Unije.

“EU se postepeno spaja sa NATO-om. Štaviše, to ne krije”, kazao je Lavrov.


Kremlj optužuje zapad da vodi diplomatski, ekonomski i politički rat protiv Rusije

Kremlj je u utorak optužio zapad da vodi diplomatski, ekonomski i politički rat protiv Rusije, piše dpa.

“To su neprijateljske države jer ono što rade je rat”, kazao je u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji o obrazovanju blizu Moskve.

Predsjednik Vladimir Putin ranije je zapadne sankcije nazvao ekonomskim “blitzkriegom”, dok invaziju na Ukrajinu još uvijek naziva “posebnom vojnom operacijom”.

Peskov je rekao da njegova zemlja doživljava “trenutak istine” zbog čega Rusija mora biti sposobna štititi svoje interese.

“Svaki rat završava mirom. I taj će mir biti onaj u kojem se čuje naš glas”, naglasio je Peskov.


Evropsko vijeće podržava pridruživanje Švedske i Finske NATO-u

Evropsko vijeće snažno podržava zahtjev Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u, izjavio je šef diplomatije EU Josep Borrell, prenosi AP.

“Te dvije zemlje će dobiti snažnu podršku, siguran sam od svih država članica, jer to povećava naše jedinstvo i čini nas jačima”, rekao je Borrell novinarima uoči sastanka Evropskog vijeća u Briselu, dodajući da se nada da će NATO biti sposoban riješiti turske prigovore oko aplikacije za članstvo za te dvije zemlje.

“Znam da je Turska iznijela neke prigovore. Nadam se da će ih NATO moći prevladati”, dodao je on.


Ruski projektil pogodio željezničku infrastrukturu u Lavovu

Ukrajinske zračne snage objavile su u utorak da je ruski krstareći projektil lansiran s mora tokom noći pogodio infrastrukturne mete kod Lavova na zapadu zemlje, javljaju agencije.

Zračne snage također su objavile da je ukrajinska protuzračna odbrana oborila tri projektila.

Po riječima regionalnog guvernera, pogođena je željeznička infrastruktura.

Rusija napada saobraćajnu infrastrukturu i skladišta goriva u okolici Lavova u želji da oteža isporuke oružja.


Ukrajina objavila da radi na “daljnjim fazama” evakuacije Azovstalja

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk objavila je u utorak da Ukrajina radi na “daljnjim fazama” evakuacije boraca koji brane čeličanu Azovstalj u gradu Mariupolju na jugu zemlje.

Vereščuk u svojoj objavi na Telegramu nije iznijela nikakve dodatne informacije, samo je još dodala da “ako Bog da, sve će biti u redu”.

Više od 50 ranjenih vojnika prevezeno je u ponedjeljak iz Azovstalja u bolnicu u gradu Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, a preko 210 drugih odvedeno je u Olenivku, grad u području pod kontrolom proruskih separatista.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u utorak da se više od 250 ukrajinskih boraca iz Azovstalja predalo.

Ukrajinska vojska saopćila je u utorak da radi na evakuaciji svih preostalih vojnika iz njihovog posljednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj, prepuštajući kontrolu nad gradom Rusiji nakon višemjesečnog bombardiranja, ne navodeći koliko vojnika je ostalo u čeličani.

U međuvremenu je stigla informacija da bi Duma, donji dom ruskog parlamenta, mogla zabraniti razmjenu “nacionalističkih kriminalaca” iz ukrajinske jedinice Azov, objavljeno je na nalogu Dume na Telegramu na kojoj se emitiraju zasjedanja.


Moskva: Uništili smo isporuke oružja iz SAD-a i iz Evrope

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su njihovi projektili u zapadnoj regiji Ukrajine, Lavovu, uništili isporuku oružja iz SAD-a i iz Evrope.

Reuters navodi da nije mogao nezavisno potvrdi ovaj izveštaj.


Lavrov: Ulazak Finske i Švedske u NATO vjerovatno neće ništa bitno promijeniti

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov smatra da ulazak Finske i Švedske “vjerovatno neće ništa bitno promijeniti”, pošto te dvije nordijske zemlje dugo godina učestvuju u vojnim vježbama Alijanse.

“NATO dugo uzima u obzir teritoriju Švedske i Finske kada planira vojno napredovanje ka istoku. Dakle, u ovom smislu vjerovatno nema velike razlike”, rekao je Lavrov, prenosi Interfaks.

Ruski ministar je dodao da će Moskva vidjeti kako će NATO koristiti teritoriju te dvije zemlje i da će na osnovu toga donijeti zaključke.

(EPA)

UN pokušava omogući izvoz žitarica iz Ukrajine

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pokušava pronaći rješenje sa Rusijom, Turskom i još nekim državama, kako bi se otvorio ukrajinski izvoz i izbjegla nestašica hrane u svijetu, kazao je diplomata upućen u ovu situaciju, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na izvještaje lista Wall Street Journal.

Rusija je blokirala ukrajinske crnomorske luke kako bi oslabila državu i pokorila njenu obalu.

Guterres je zamolio Moskvu da dozvoli izvoz žitarica iz Ukrajine, a da zauzvrat omogući izvoz ruskog i bjeloruskog đubriva.

Diplomate kažu da Rusija zasad ne pokazuje da je voljna ući u sporazum, dodale su doplomate.

Turska je izrazila spremnost da učestvuje u dogovoru, uključujući i uklanjanje mina iz mora i upravljanje saobraćajem na moru, dodale su diplomate.


U jakom granatiranju u Lugansku ubijeno deset ljudi

Deset ljudi je ubijeno a troje ranjeno u ukrajinskoj jugoistočnoj regiji Lugansk tokom intenzivnih ruskih bombardiranja, rekao je regionalni guverner.

Granatiranjem je također oštećena velika bolnicu u gradu Severodonjeck koja se nalazi uz stratešku rijeku koju Rusi pokušavaju preći danima, napisao je guverner Serhiy Haidai na Telegramu.

Stambene zgrade, privatni stanovi, trgovine također su oštećeni ili uništeni u još deset gradova i sela usred pokušaja Rusije da napreduje u Lugansku, dodao je.


Zelenski: Ukrajini potrebni živi heroji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina pokušava da spasi vojnike iz čeličane Azovstalj.

“Želim da istaknem da su Ukrajini potrebni živi ukrajinski heroji. Ovo je naš princip. Mislim da će svaki čovjek razumjeti ove riječi”, rekao je Zelenski u video obraćanju.

On je dodao da se nada da će zahvaljujući akcijama ukrajinske vojske – Oružanih snaga, obavještajnih službi, kao i pregovaračkog tima, Međunarodnog Komitet Crvenog krsta i UN-a, životi ukrajinskih momaka biti spašeni.

(Anadolija)

Kličko: Povratak u Kijev još nije siguran

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ponovo je apelovao na stanovnike koji su pobjegli na sigurnije lokacije da se još ne vraćaju u glavni grad Ukrajine.

“Ne možemo svima sa sigurnošću da garantujemo bezbjednost”, rekao je Kličko za BBC.

Naveo je i da se grad “polako vraća u život” nakon povlačenja ruske vojske, da se kafići i barovi otvaraju, ali je upozorio da je Kijev i dalje “meta ruskih agresora”.

Dodao je da se sirene za zračnu opasnost i dalje oglašavaju i da je noćni policijski sat i dalje na snazi.

Prema njegovoj procjeni, najmanje milion stanovnika Kijeva koji su u tom gradu živjeli prije rata još se nije vratilo kućama.


Stoltenberg traži razumijevanje za stajalište Turske o proširenju NATO-a

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je da se uzmu u obzir rezerve Turske prema ulasku Finske i Švedske u odbrambeni savez.

“Turska je cijenjena saveznica i potrebno je odgovoriti na sve sigurnosne probleme”, tvitao je Stoltenberg nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

“Moramo stajati zajedno u ovom historijskom trenutku”, dodao je.

Švedska i Finska su najavile da će kroz par dana podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a na to ih je potaknulo mijenjanje geopolitičke klime u Evropi nakon početka ruskog napada na Ukrajinu krajem veljače.

“Turska ne može reći ‘da’ članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće”, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi RIA Novosti.

Ponovio je da obje zemlje podržavaju “terorističke organizacije”, uključujući Kurdsku radničku stranku PKK koja je zabranjena u Turskoj te kurdsku miliciju YPG u Siriji.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (EPA)

Ukrajinski vojnici evakuiraju se iz Mariupolja, prepuštaju kontrolu Rusiji

Ukrajinska vojska objavila je u utorak da radi na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog posljednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj, prepuštajući kontrolu nad tim gradom Rusiji.

Evakuacija je vjerovatno označila kraj najduže i najkrvavije bitke u ratu i značajan poraz za Ukrajinu. Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je ubijeno više desetaka hiljada ljudi, tvrdi Ukrajina.

Stotine ukrajinskih vojnika i civila sedmicama su se skrivali ispod gradske čeličane Azovstalj. Više od 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, napustilo je postrojenje u ponedjeljak.

“Garnizon ‘Mariupolj’ ispunio je svoju borbenu zadaću”, navodi se u saopćenju Glavnog štaba Oružanih snaga Ukrajine.

“Branitelji Mariupolja su heroji našeg vremena”, dodaje se.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Anna Maliar rekla je da su 53 teško ranjena borca ​​odvezena u bolnicu u Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, a još 211 boraca evakuirano je humanitarnim koridorom u Olenivku, područje pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Uslijedit će potencijalna razmjena svih evakuiranih ukrajinskih boraca i ruskih zarobljenika, dodala je.

(EPA)

Američki Senat bliže usvajanju zakona o 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini

Američki Senat podržao je zakon o 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini s 81 glasom za i 11 protiv na prvom od potencijalna tri proceduralna glasanja koja otvaraju put za konačno glasanje o tom paketu pomoći u Senatu vjerovatno kasnije ove sedmice.

Svih 11 glasova “protiv” stiglo je iz redova republikanaca.

Zastupnički dom odobrio je paket pomoći Ukrajini 10. maja. No isti je zapeo u Senatu jer mu se usprotivio republikanski senator Rand Paul, čime je spriječeno glasanje u brzom postupku.

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena traži da se zakon o vojnoj i humanitarnoj pomoći odobri do četvrtka kako bi ga Biden mogao potpisati prije nego što postojeća pomoć za odbranu Ukrajine istekne ovog mjeseca.

Bidenovi kolege demokrati usko kontroliraju i Zastupnički dom i Senat, ali pravila Senata zahtijevaju jednoglasnu saglasnost kako bi se brzo prešlo na konačno glasanje o većini zakona.

Paul je rekao da želi da se omogući inspekcijski nadzor potrošnje sredstava.

Obje stranke snažno podržavaju pružanje pomoći Ukrajini. Paket je u Zastupničkom domu prošao s 368 prema 57 uz značajnu republikansku podršku iako je svaki glas “protiv” bio republikanski.

Izvor: Al Jazeera i agencije