Ubistvo Shireen Abu Akleh vraća sjećanje na doba aparthejda u Južnoj Africi

Panafrički forum specijaliziran za progresivnu misao izdao je saopćenje u kojem se oštro osuđuje ubistvo Shireen Abu Akleh, opisujući ono što se dogodilo kao “odvratan napad na slobodu”.

Napad na sprovod Shireen Abu Akleh mnogim Južnoafrikancima vratio je sjećanje na južnoafričke sigurnosne snage koje su napadale na pogrebe crnih aktivista tokom 1970-ih i 1980-ih (Društvene mreže)

Piše: Abdulaziz Abu Bekr

Južnoafrička vlada je osudila atentat na novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh koji su izvele izraelske snage. Zane Dangor, generalni direktor Odjela za međunarodne odnose i saradnju u vladi, ukazao je da je ciljanje novinara na okupiranim teritorijama i u zonama sukoba, kao što su Ukrajina i Afganistan, dio politike ušutkavanja slobodne štampe i jasno kršenje međunarodnog prava.

Dagor je naglasio, u izjavi za medije, da su protestne aktivnosti u slučaju okupacije jedan od rijetkih prilika za Palestince da se njihov glas čuje, ističući da “međunarodno pravo o ljudskim pravima obavezuje okupatorsku silu da dopusti slobodu izražavanja i proteste”.

Sjećanje na aparthejd

U tom kontekstu, Na'eem Jeenah, direktor Centra za južnoafričke i bliskoistočne studije, ističe da je napad na sprovod Shireen Abu Akleh mnogim Južnoafrikancima vratio sjećanje na južnoafričke sigurnosne snage koje su napadale na pogrebe crnih aktivista tokom 1970-ih i 1980-ih.

U razgovoru za Al Jazeeru, Jeenah objašnjava da je ovo još jedan primjer koji govori da Južnoafrikanci vide aparthejd u izraelskom ponašanju prema Palestincima.

“Kada crnci u Južnoj Africi vide kako se izraelska okupacija odnosi prema Palestincima, prisjete se svoje situacije prije dva-tri desetljeća, s tim da je izraelsko ugnjetavanje Palestinaca gore od onoga s čime su se crnci suočili u našoj zemlji”, dodao je.

Književnica i aktivistica Zubaida Jaffeer izrazila je nezadovoljstvo zbog užasnog napada na sprovod novinarke Shireene Abu Akleh.

U svojim objavama na društvenim mrežama je navela da ju je incident podsjetio na slučaj južnoafričkog aktiviste protiv aparthejda Ashleya Kriela, kada je policija pucala u lijes te pokušala nasilno ukloniti zastavu Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) sa lijesa 1987. godine.

Kolumnista Tony Karon je objavio na Twitteru da je 1987. policija napala na lijes Ashleya Kriela kako bi skinula zastavu ANC-a kojom je bio omotan, baš kao što danas izraelska okupacijska policija napada lijes Shireen Abu Akleh, u pokušaju da skine palestinske zastave. Skrenuo je pažnju na to da “režimi aparthejda vode rat protiv svojih žrtava čak i nakon smrti”.

Frank Chikane, južnoafrički svećenik i direktor Crkvenog odbora za međunarodne poslove u Svjetskom vijeću crkava, izjavio je da se ubistvo Shireen Abu Akleh, prema njegovom mišljenju, “može uporediti samo sa zločinima atentata na političke vođe u Južnoj Africi po svojoj gnusnosti.”

Chikane objašnjava, u svom razgovoru za Al Jazeeru, da je atentat na Shireene za njega samo podsjetnik na to kako se potire identitet i zamagljuje istina.

Napad na slobodu

Panafrički afrički forum specijaliziran za progresivnu misao izdao je saopćenje u kojem se oštro osuđuje ubistvo Shireen Abu Akleh, opisujući ono što se dogodilo kao “odvratan napad na slobodu”.

Glasnogovornik Afričkog foruma David Monyah napominje da se izraelske sigurnosne snage moraju smatrati odgovornim za sve nasilnije “zločinačke” napade na palestinski narod.

Monyah je za Al Jazeeru rekao: “Forum je primoran da progovori javno protiv sramotnog atentata na novinarku Shireene Abu Akleh i da sadistički oblici nasilja usmjereni protiv ožalošćenih, između ostalog i napad na dom ožalošćene porodice, nisu ništa drugo nego šokantan podsjetnik za stanovnike Južne Afrike na užase brutalnosti aparthejda”.

“Uvjerljivi dokazi da je metak koji je ubio Shireen ispalio izraelski snajperista ukazuju na ranije isplaniranu zavjeru da se ukloni glas pravde za prava Palestinaca, koji je dugo skretao pažnju na pretjeranu agresiju izraelske okupacije, kako bi se ušutkalo neslaganje, a palestinski narod pokorio”, dodao je.

Pozivanje na odgovornost

“Ovi nečuveni napadi na palestinsku borbu za slobodu i pravdu napad je i na svakog građanina Južne Afrike”, objašnjava Monyah. Dodaje da ih je “poraz režima aparthejda u Južnoj Africi naučio da će, ako se politika nekažnjivosti ne okonča pozivanjem na odgovornost, zlo nastaviti da pobjeđuje”.

Aktivisti u zemlji su naveli, u svom saopćenju, da “izraelska država aparthejda mora biti izolirana i razotkrivena, budući da je ubistvo aktiviste Stevea Bika za koje je odgovoran južnoafrički režim potaknulo oslobodilačke snage protiv aparthejda”. Pozvali su palestinske aktiviste da intenziviraju svoje napore da se odlučno okonča izraelski aparthejd.

Imtiaz Cajee, nećak Ahmeda Timola (kojeg su pripadnici aparthejdske sigurnosne policije u Južnoj Africi ubile bacivši ga s desetog sprata policijske stanice John Vorster Square u Johannesburgu), izjavio je kako je “Izrael još jedan praktičan primjer države aparthejda u kojoj su živjeli u Južnoj Africi.”

Cajee za Al Jazeeru ističe da su ga bolne slike koje je svijet vidio podsjetile na nepravdu koja se dogodila njegovom ujaku tokom aparthejda i da se nešto poput toga ne bi trebalo nastaviti.

Izvor: Al Jazeera