U SAD-u otkriven veliki narko-tunel iz Meksika

Sofisticirani tunel se proteže od Tijuane do San Diega, a ima šine, struju, ventilaciju i potporne zidove.

Američki zvaničnici tvrde da ne znaju koliko dugo je tunel u funkciji, niti koliko je droge prošlo kroz njega [Homeland Security Investigations / AP]

Američki zvaničnici objavili su pronalazak velikog tunela za krijumčarenje droge koji se proteže od Meksika do skladišta u industrijskoj zoni savezne države Kalifornija.

Tajni prolaz od Tijuane do San Diega sadrži šine, ventilacione sisteme, struju i potporne zidove, tvrde zvaničnici.

Otkriven je u blizini graničnog prijelaza Otay Mesa južno od San Diega, gdje su u protekle dvije decenije otkriveni deseci drugih sofisticiranih tunela.

Američki zvaničnici tvrde da ne znaju koliko dugo je tunel u funkciji, niti koliko je droge prošlo kroz njega. U akciji su oduzeli 79 kilograma kokaina, 75 kilograma metamfetamina i 1,6 kilograma heroina.

Šest žitelja južne Kalifornije starosti od 31 do 55 godina optuženo je za distribuciju kokaina.

„U saradnji sa meksičkom vladom nastojimo iskorijeniti ove tunele, koji ne bi trebali postojati jer se tu događa mnogo kriminala i patnje”, rekao je američki ambasador u Meksiku Ken Salazar za magazin na španskom jeziku Zeta.

„To mora biti okončano“.

Zvaničnici su od 2006. godine pronašli oko 15 sofisticiranih tunela blizu kalifornijskog dijela američke granice sa Meksikom (AP)

Najnoviji tunel, otkriven u petak, vodi 532 metra do meksičkog pograničnog grada Tijuane. Dubok je otprilike šest spratova.

Tunel vodi u skladište Amistad Park, na ulici koja je tokom dana prometna, ali noću je tiha.

Veoma brz prijenos velikih količina droge

Teške droge, poput heroina, metamfetamina ili fentanila obično se krijumčare preko graničnih prijelaza, jer ih je u malim količinama teško otkriti, dok nemaju niti miris. No tuneli omogućavaju veoma brz prijenos velikih količina.

Novootkriveni tunel se nalazi u jednom od najutvrđenijih dijelova granice, što govori o ograničenoj učinkovitosti zidova na granici.

Iako se smatraju učinkovitim protiv malih, grubo izgrađenih tunela zvanih “gopher holes”, zidovi ne pomažu po pitanju sofisticiranijih prolaza koji prolaze dublje pod zemljom.

Zvaničnici su od 2006. godine pronašli oko 15 sofisticiranih tunela blizu kalifornijskog dijela američke granice sa Meksikom.

Bivši američki predsjednik Donald Trump u kampanji je obećao da će izgraditi zid na granici s Meksikom kako bi sačuvao zemlju od migranata i kriminalaca, no, njegov nasljednik Joe Biden, koji je u Bijeloj kući od januara prošle godine, prvog dana na dužnosti ispunio je predizborno obećanje i obustavio gradnju zida.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada