Premijer Šri Lanke: Imamo goriva samo još za danas

Novi premijer Šri Lanke rekao je da je zemlja pogođena velikom ekonomskom krizom te da će ‘narednih nekoliko mjeseci biti najteži u našim životima’.

Ekonomija Šri Lanke teško je pogođena pandemijom, rastućim cijenama energenata i populističkim smanjenjem poreza (EPA)

Novi premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe izjavio je da će ta zemlja imati goriva samo još za danas, jer se suočava sa najgorom ekonomskom krizom u posljednjih više od sedamdeset godina.

“Trenutno imamo zalihe benzina samo za danas, a narednih nekoliko mjeseci bit će najteži u našim životima”, upozorio je Wickremesinghe, koji je u četvrtak imenovan za premijera, prenosi BBC, piše Tanjug.

Nestašica lijekova

On je u televizijskom obraćanju rekao da je zemlji hitno potrebno 75 miliona dolara u narednih nekoliko dana da bi uvozom mogla da zadovolji potrebe stanovništva i dodao da će centralna banka Šri Lanke morati da štampa novac za plate koje se isplaćuju iz budžeta, te da bi državna kompanija Sri Lankan Airlines mogla da bude privatizovana, navodi britanska televizija.

Ekonomija ove otočke države teško je pogođena pandemijom, rastućim cijenama energenata i populističkim smanjenjem poreza, a hronična nestašica deviza i rastuća inflacija doveli su do ozbiljne nestašice lijekova, goriva i drugih osnovnih potrepština.

Izvor: Agencije