Austrija ne planira ulazak u NATO

No, to ne znači da je Austrija politički neutralna, kazao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Imamo potpuno drugačiju historiju i to se mora uzeti u obzir, rekao je Schallenberg (EPA)

U svjetlu nastojanja Švedske i Finske da se pridruže NATO-u, austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg kazao je da se Austrija ne planira pridružiti tom vojnom savezu.

“Imamo potpuno drugačiju geografsku situaciju“, kazao je Schallenberg novinarima nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Briselu.

„Također, imamo i potpuno drugačiju historiju i vjerujemo da se to mora uzeti u obzir“, dodao je.

No, to ne znači da je Austrija politički neutralna, kazao je Schallenberg.

„Neutralnost ne postoji u slučaju vojne agresije”, izjavio je referirajući se na rusku invaziju Ukrajine, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

„Jasno smo zauzeli svoju poziciju, podržavamo sve sankcije i radimo sve što možemo kako bismo pružili podršku“, tvrdi on.

Povećanje ulaganja u sigurnost

Na pitanje o tome hoće li Austriji moći biti garantirana sigurnost uprkos ostanku izvan NATO-a, odgovorio je da se planira povećati ulaganja u sigurnost.

Važno je shvatiti da „svijet nije tako prijateljski koliko bismo mi htjeli da bude“, kazao je i dodao da postoje države spremne na korištenje vojnih snaga kako bi ostvarile svoje interese.

Švedska i Finska su najavile da će kroz par dana podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a na to ih je potaknulo mijenjanje geopolitičke klime u Evropi nakon početka ruskog napada na Ukrajinu krajem februara.

Izvor: Agencije