Macron pozvao Izrael da brzo istraži pogibiju novinarke Al Jazeere

Francuski predsjednik je izraelskom premijeru rekao da ga je potresla smrt Shireen Abu Akleh, rečeno je iz Jelisejske palače.

Shireen Abu Akleh je ubijene prošle sedmice tokom izraelske racije na okupiranoj Zapadnoj obali

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je Izrael da brzo okonča istragu o smrti palestinske novinarke ubijene prošle sedmice tokom izraelske racije na okupiranoj Zapadnoj obali, saopšteno je danas iz Jelisejske palače.

Dugogodišnja novinarka Al Jazeere Shireen Akleh ubijena je prošle srijede, a njena smrt i nasilje izraelske policije prema Palestincima koji su dva dana kasnije bili u njenoj pogrebnoj povorci izazvali su bijes Palestinaca i ogorčenje međunarodne zajednice, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Predsjednik je rekao da ga je potresla smrt Shireen Abu Akleh i ponovio stav Francuske da je potrebno brzo okončati istragu”, saopštio je kabinet francuskog predsjednika nakon telefonskog razgovora Macrona i izraelskog premijera Naftalija Bennetta.

Izrael i Palestinci provode odvojene istrage o smrti novinarke i ne prestaju davati oprečne izjave o uzrocima njene pogibije.

Palestinci optužuju Izrael za ubistvo novinarke i traže međunarodnu reakciju, dok Izrael negira odgovornost za njenu smrt i tvrdi da je Abu Akleh, po svemu sudeći, slučajno pogođena u razmjeni vatre između Izraelaca i Palestinaca.

Jelisejska palača je saopštila da je Macron izrazio zabrinutost i zbog nedavne odluke izraelskih vlasti da se nastavi sa izgradnjom više od 4.000 novih kuća u sklopu naselja na Zapadnoj obali.

Većina zemalja smatra da su izraelska naselja u suprotnosti sa međunarodnim pravom, dok Izrael odbacuje te tvrdnje.

Izvor: Agencije