Hezbollah izgubio većinu u parlamentu Libana

Dosadašnje vlasti se umnogome okrivljuju za ekonomski kolaps zemlje.

Reformske snage su osvojile oko deset posto zastupničkih mjesta (AP)

Politička grupa Hezbollah, koju podržava Iran, izgubila je parlamentarnu koalicionu većinu na izborima u Libanu koji su donijeli značajne dobitke njenim rivalima, kao i protestnom pokretu nastalom nakon ustanka 2019, pokazali su konačni rezultati izbora objavljeni u utorak.

Za razliku od izbora 2018. godine na kojima su osvojile samo jedno mesto u parlamentu, reformske političke snage su na talasu rastućeg nezadovoljstva vladajućom elitom, koja se umnogome okrivljuje za ekonomski kolaps zemlje, na ovim izborima osvojile oko deset posto zastupničkih mjesta, navodiTanjug, pozivajući se na CNN.

I glavni kršćanski rivali Hezbollaha, libanske političke snage kojima podršku pruža Saudijska Arabija, dobile su više glasova nego na prethodnim izborima.

Sa druge strane, nekoliko Hezbollahovih istaknutih saveznika, koji su dugogodišnje pristalice sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, također je izgubilo mjesta u parlamentu.

Kritičari Hezbollaha, koji je inače imao koalicionu većinu u parlamentu u posljednje četiri godine, okrivili su tu grupu i njene političke saveznike za ekonomski kolaps zemlje, a Hezbollah je više puta negirao odgovornost i ukazao na rasprostranjene optužbe o korupciji među njegovim političkim rivalima.

Moguće političke turbulencije

Odnosi između Libana i Saudijske Arabije značajno su pogoršani u vrijeme Hezbollahove većine u parlamentu.

Kasnije ove godine mandat će okončati predsjednik Libana Michel Aoun, koji je saveznik Hezbollaha, a to bi zemlju moglo gurnuti u dalju političku neizvjesnost, navodi se.

Pregovori o formiranju sljedeće vlade također mogu biti ispunjeni političkim turbulencijama koje bi mogle pogoršati ekonomsku krizu.

Ujedinjene nacije i Svjetska banka krive libansku vladajuću elitu za ekonomski kolaps zemlje, koji se smatra jednim od najgorih na svijetu od sredine 19. stoljeća.

Od oktobra 2019. godine većina stanovništva Libana je zapala u siromaštvo, inflacija je porasla na preko 200 posto, a depoziti su u velikoj meri obezvrijeđeni usljed razorne bankarske krize.

Izvor: Agencije