Švedska šalje diplomate u Tursku zbog spora oko članstva u NATO

Turska je iznenadila svoje saveznike u NATO-u rekavši da neće pozitivno gledati na zahtjeve Finske i Švedske za prijem u NATO.

Poslat ćemo grepu diplomata na razgovore s Turskom kako bismo vidjeli na koji način se može riješiti spor, rekao je švedski ministar odbrane Peter Hultqvist (EPA)

Švedska će poslati diplomate u Tursku kako bi pokušali riješiti prigovore Ankare na njen plan pridruživanja NATO-u, rekao je u ponedjeljak ministar odbrane Peter Hultqvist, a očekuje se da bi kasnije istog dana trebala biti donesena službena odluka o predaji zahtjeva za članstvo u NATO-u.

Vladajući socijaldemokrati odustali su u nedjelju od 73-godišnjeg protivljenja ulasku u NATO.

Izrazili su želju za brzim pristupanjem NATO-u napuštajući višedesetljetnu politiku neutralnosti nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Susjedna Finska potvrdila je u nedjelju da će službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

Međutim Turska je iznenadila svoje saveznike u NATO-u rekavši da neće pozitivno gledati na zahtjeve Finske i Švedske, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan je poručio da su “skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije”.

“Poslat ćemo grepu diplomata na razgovore s Turskom kako bismo vidjeli na koji način se to može riješiti i o čemu se zapravo radi”, rekao je ministar odbrane Peter Hultqvist za javni servis SVT.

Turski zahtjevi

Turska je rekla da želi da skandinavske zemlje zaustave podršku kurdskim militantnim skupinama prisutnim na njihovom teritoriju i ukinu zabranu prodaje određenog oružja Turskoj.

NATO i Sjedinjene Američke Države poručuju kako su uvjereni da Turska neće zaustaviti članstvo Finske i Švedske.

Svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva odobrenje svih 30 članica saveza i njihovih parlamenata, ali diplomati su rekli da će Erdogan biti pod pritiskom da popusti jer bi Finska i Švedska uveliko ojačale NATO u Baltičkom moru, prenosi Reuters.

“Uvjeren sam da ćemo moći riješiti zabrinutost koju je Turska izrazila na način koji ne odgađa članstvo”, rekao je u nedjelju glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Švedski parlament raspravljat će o članstvu u NATO-u u ponedjeljak, a odluka bi trebala biti samo formalnost jer velika većina zastupnika podržava članstvo u NATO-u.

Vlada će donijeti službenu odluku o podnošenju zahtjeva kasnije tokom dana, rekao je Hultqvist.

Izvor: Agencije