Švedska premijerka u Parlamentu traži podršku za NATO

Najbolja stvar za sigurnost Švedske i švedskog naroda je da se pridružimo NATO-u, kaže premijerka Švedske.

Magdalena Andersson: Sigurnosne potrebe Švedske najbolje ispunjava članstvo u NATO-u (EPA)

Švedska premijerka Magdalena Andersson najavila je da će tražiti od Parlamenta širu podršku za podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO-u.

“Osigurat ću da postoji široka podrška u Parlamentu za podnošenje zahtjeva za članstvo Švedske i nakon toga Vlada će biti spremna da donese odluku”, navela je ona, prenosi Tanjug, pozivjaući se na Reuters.

Nakon što je vladajuća Švedska socijaldemokratska stranka podržala pridruživanje Alijansi, Andersson je ocijenila da postoji dobra šansa da se riješe sumnje Turske u vezi s potencijalnim članstvom Finske i Švedske u NATO-u, prenosi BBC.

Rekla je da sigurnosne potrebe Švedske najbolje ispunjava članstvo u NATO-u.

“Najbolja stvar za sigurnost Švedske i švedskog naroda je da se pridružimo NATO-u. Vjerujemo da su Švedskoj potrebne formalne sigurnosne garancije koje dolaze s članstvom u NATO-u”, navela je Andersson.

Veća sigurnost za državu i narod

Istakla je i da odluka zemlje da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u “nije nešto protiv Rusije, već nešto što je najbolje za Švedsku”.

Andersson je rekla da se njena stranka nada da će uskladiti koliko god je moguće zahtjev za članstvo Švedske sa zahtjevom Finske.

Smatra da će Švedska, kao članica NATO-a, ostvariti veću sigurnost.

“Švedska će osiguravati sigurnost”, navela je Andersson.

Ocijenila je da bi Švedska bila “jako ranjiva” ako bi bila jedina zemlja u Baltičkoj regiji koja se nije pridružila NATO-u.

Odustajanje od višegodišnje politike neutralnosti

Prethodno je vladajuća Švedska socijaldemokratska stranka podržala ulazak zemlje u NATO, čime je omogućeno formiranje parlamentarne većine u korist podnošenja zahtjeva za članstvo u Alijansi.

Davanjem podrške članstvu u NATO-u, švedske socijaldemokrate su odustale od višegodišnje politike protivljenja članstvu u Alijansi.

Finski predsjednik Sauli Ninisto u nedjelju je potvrdio da će njegova zemlja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a o tome će ove sedmice raspravljati finski Parlament.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je 13. maja da Ankara ne može podržati proširenje Alijanse jer su Finska i Švedska “zemlje domaćini mnogim terorističkim organizacijama”.

Bilo kojoj zemlji koja želi da se pridruži NATO-u potrebna je jednoglasna podrška svih članica Alijanse.

Izvor: Agencije