Šangaj se vraća u normalu 1. juna

Šangajski dužnosnici proglasili su gradsku epidemiju pod kontrolom, ali su također naglasili da će njihov cilj do 21. maja biti spriječiti povratak infekcija.

Zabrana kretanja u Šangaju, zajedno s mjerama COVID-a u brojnim drugim kineskim gradovima, ugrozila je drugu najvećeu svjetsku ekonomiju i poremetila globalne opskrbne lance (EPA)

Šangaj se nastoji ponovno otvoriti i omogućiti nastavak normalnog života od 1. juna, poručili su gradski dužnosnici, nakon što su u 15 od 16  gradskih okruga eliminirani slučajevi korona virusa izvan karantenskih područja, javlja Hina.

Zamjenik gradonačelnika Zong Ming, govoreći na dnevnoj internetskoj konferenciji za novinare, predstavio je raspored za povratak u normalu za 25 miliona stanovnika grada koji su frustrirani sa više od šest sedmica zatvaranja i nedosljednih poruka o tome kada mogu nastaviti s normalnim radom i životom.

Šangajski dužnosnici proglasili su gradsku epidemiju pod kontrolom, ali su također naglasili da će njihov cilj do 21. maja biti spriječiti povratak infekcija, što znači da će mnoga ograničenja ostati na snazi.

Ugrožena druga najveća svjetska ekonomija

Uklanjanje slučajeva izvan karantenskih područja ključni je uslov za nastavak normalnog života prema kineskoj strogoj politici nulte COVID-19.

Grad planira postupno povećati domaće letove i željezničke usluge, a od ponedjeljka će ponovno početi otvaranje supermarketa, trgovina i apoteka.

Zabrana kretanja u Šangaju, zajedno s mjerama COVID-a u brojnim drugim kineskim gradovima, ugrozila je drugu najvećeu svjetsku ekonomiju i poremetila globalne opskrbne lance.

Izvor: Agencije