Rjabkov: Moskva se neće samo tako pomiriti sa širenjem NATO-a

Rusija je u ponedjeljak rekla da Zapad ne bi trebao imati iluzije da će se Moskva samo tako pomiriti sa širenjem NATO-a na Švedsku i Finsku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin opetovano navodi postsovjetsko proširenje NATO saveza na istok prema ruskim granicama kao razlog za invaziju na Ukrajinu (Reuters)

Rusija je u ponedjeljak rekla da Zapad ne bi trebao imati iluzije da će se Moskva samo tako pomiriti sa širenjem NATO-a na Švedsku i Finsku, upozorivši da bi u rezultatu pristupanja tih zemalja Savezu porasle vojne napetosti, prenosi Hina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin opetovano navodi postsovjetsko proširenje NATO saveza na istok prema ruskim granicama kao razlog za invaziju na Ukrajinu.

Rat je, međutim, potaknuo jednu od najvećih promjena u evropskoj sigurnosnoj arhitekturi: nekada nezamislive poteze Švedske i Finske, koja s Rusijom dijeli granicu od 1300 km , da se pridruže vojnom savezu.

“Oni ne bi trebali imati iluzija da ćemo se jednostavno pomiriti s tim, kao ni  Bruxelles, Washington i druge prijestolnice NATO-a”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, a prenijela je državna novinska agencija RIA.

Moguće raspoređivanje oružja u Kalinjingrad

Ulazak Finske i Švedske u NATO savez bi bila “velika greška s dalekosežnim posljedicama”, kazao je on.

Vojne napetosti bi se povećale kao rezultat pristupanja tih zemalja NATO-u, upozorio je Rjabkov, kako javlja Interfax.

Rusija je dala malo naznaka o tome što će učiniti kao odgovor na nordijsko proširenje NATO-a, rekavši samo da će doći do “vojno-tehničkog odgovora”.

Jedan od Putinovih najbližih saveznika izjavio je prošli mjesec da bi Rusija mogla rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u ruskoj eksklavi Kalinjingradu ako Finska i Švedska uđu u NATO.

Ulazak Finske i Švedske u NATO – osnovan 1949. godine kako bi se zajamčila europska sigurnost protiv Sovjetskog Saveza, bila bi jedna od najvećih strateških posljedica ruske invazije na Ukrajinu do sada.

Izvor: Agencije