Rat u Ukrajini mogao bi potaknuti glad širom svijeta

Rat u Ukrajini bi mogao potaknuti glad i izbjegličke valove širom svijeta, a posebno u siromašnim zemljama, objavila je njemačka humanitarna organizacija Welthungerhilfe.

Cijene hrane već su prije rata porasle na najviše razine u historiji, u prvom redu zbog čimbenika koji uključuju klimatske promjene, sukobe i pandemiju, rekao je Mogge (EPA)

Egipat, Kenija, Južni Sudan, Liban i mnoge druge zemlje ovise direktno ili indirektno o ruskom i ukrajinskom izvozu, pa bi rat u Ukrajini mogao potaknuti glad i izbjegličke valove širom svijeta, a posebno u siromašnim zemljama, objavila je njemačka humanitarna organizacija Welthungerhilfe.

Čelnik Welthungerhilfea (Pomoć protiv gladi u svijetu) Mathias Mogge upozorio je da će ruski rat protiv Ukrajine dovesti do gladi u raznim dijelovima svijeta, prenosi Hina.

“Zemlje poput Egipta, Kenije, Južnog Sudana, Libanona i mnogih drugih država uvelike ovise o ruskom i ukrajinskom izvozu, bilo direktno ili indirektno”, rekao je tokom vikenda za medijsku grupu RND.

“Te zemlje više ne primaju količine koje su naručile, a moraju platiti puno više za njih”, dodao je.

Rast cijena hrane

Cijene hrane već su prije rata porasle na najviše razine u historiji, u prvom redu zbog čimbenika koji uključuju klimatske promjene, sukobe i pandemiju, rekao je Mogge.

Najviše je pod udarom siromašnije stanovništvo koji velik dio raspoloživog dohotka mora trošiti na hranu, istaknuo je i dodao da su više cijene također vrlo problematične i za humanitarne grupe.

“Kada je Svjetski program za hranu UN-a (WFP) u 2015. morao smanjiti obroke u izbjegličkim kampovima za sirijske izbjeglice, to je bio jedan od okidača za velike izbjegličke pokrete u Evropu. To ne bismo trebali zaboraviti”, upozorio je Mogge.

Izvor: Agencije