Hamas pozvao na otpor izgradnji izraelskih naselja

Glasnogovornik palesrinskog pokreta Fawzi Barhoum nazvao je izgradnju jevrejskih naselja ‘novim napadom’ na palestinski narod.

Prošle sedmice su izraelske vlasti odobrile izgradnju više od 4.000 jedinica naselja (EPA)

Palestinski pokret Hamas pozvao je na otpor izraelskim planovima za izgradnju više od 4.000 jedinica naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prošle sedmice su izraelske vlasti odobrile izgradnju više od 4.000 jedinica naselja, odlukom koja je izazvala široke osude nekoliko zemalja širom svijeta.

Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum nazvao je izgradnju jevrejskih naselja “novim napadom” na palestinski narod, prenosi Anadolija.

‘Kolonijalna priroda Izraela’

“Ovo potvrđuje rasističku i kolonijalnu prirodu okupatorskog entiteta [Izraela]”, rekao je on te uputio apel “da se svim sredstvima odupremo ovim kolonijalnim projektima i projektima naseljavanja”.

Glasnogovornik je, također, pozvao na okončanje svih oblika normalizacije odnosa s Izraelom, kao i “djelovanje na izolaciji cionističke okupacije i razotkrivanju njene politike”.

Zapadna obala, uključujući istočni Al-Quds/Jerusalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, čime su sva jevrejska naselja na tom području postala ilegalna.

Izvor: Agencije