Estonija: Švedsko i finsko članstvo u NATO-u povećalo bi sigurnost na Baltiku

Estonija cijeni što NATO jača svoju prisutnost na Baltiku, no također bi htjela da saveznici počnu jačati i svoju odbranu, a ne samo prisutnost.

Liimets je rekla kako se nada da će Švedska, Finska i Turska prevladati razlike u mišljenjima glede ulaska nordijskih zemalja u savez (EPA)

Ulazak Švedske i Finske u NATO povećao bi sigurnost na Baltiku, rekla je estonska ministrica vanjskih poslova Eva-Maria Liimets.

“Kada vidimo da u našem susjedstvu i druge demokratske zemlje pripadaju NATO-u, to bi značilo da možemo imati šire zajedničke vježbe i također … više odbrambene saradnje”, rekla je Liimets u Berlinu, gdje je tokom vikenda sudjelovala na sastanku s kolegama iz drugih država članica saveza, prenosi Hina.

Liimets je rekla kako se nada da će Švedska, Finska i Turska prevladati razlike u mišljenjima glede ulaska nordijskih zemalja u savez, dodajući da je atmosfera na sastanku u Berlina bila puna podrške.

Prevladavanje razlika

“Vidjeli smo neke razlike, no također smo vidjeli spremnost tih zemalja da prevladaju razlike”, kazala je Liimets.

Estonija cijeni što NATO jača svoju prisutnost na Baltiku, no također bi htjela da saveznici počnu jačati i svoju odbranu, a ne samo prisutnost.

“To bi značilo da bismo imali snažniju prisutnost kopnenih snaga, no također i zračne i pomorske odbrane”, dodala je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada