Erdogan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO

Turski predsjednik poručio je delegacijama dvije zemlje koje su najavile dolazak u Ankaru da ‘ne moraju da se muče’ da dolaze.

Turska se protivi ulasku dvije zemlje u NATO, optužujući ih da podržavaju kurdske borce koje Ankara smatra teroristima (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO-u.

“Turska ne može da kaže ‘da’ članstvu Finske i Švedske u NATO, bez uvrede, to je nemoguće”, rekao je Erdogan, prenosi RIA Novosti, piše Tanjug.

On je najavio da će delegacije te dvije zemlje u ponedjeljak posjetiti Tursku, ali je poručio da “ne moraju da se muče” i da dolaze kako bi ubijedile Tursku da odobri njihov prijem u NATO, prenosi Reuters.

Turska je prošle sedmice objavila da se protivi ulasku dvije zemlje u NATO, optužujući ih da podržavaju kurdske borce koje Ankara smatra teroristima te da nisu isporučile desetke osumnjičenih “terorista”.

‘Terorističke grupe’

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u nedjelju da zemlje koje “podržavaju terorizam ne bi trebale biti članice NATO-a”, objavila je Anadolija.

Naglasio je da Turska traži od Finske i Švedske da “prestanu podržavati terorističke grupe”.

Švedska premijerka Magdalena Andersson najavila je u ponedjeljak da Švedska namjerava podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, pridruživši se susjednoj Finskoj.

Odluka Švedske, koja je neutralna već više od 200 godina, uslijedila je nakon što je susjedna Finska u nedjelju objavila da će i ona nastojati da se pridruži vojnom savezu od 30 zemalja.

Izvor: Agencije