Danas počinju veliki NATO manevri na Baltiku

Manevri kodnog imena “Jež” biće održani u Estoniji tokom naredne dvije nedjelje i u njima će učestvovati 15.000 vojnika iz deset zemalja, uključujući britanske, američke, finske i švedske.

Uprkos tome što su vojne vježbe planirane mnogo prije nego što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, one će biti održane u trenutku značajno većih tenzija između NATO-a i Moskve (EPA)

U Estoniji danas počinju veliki vojni manevri NATO-a, za koje se smatra da su među najvećima ikada održanim u istoriji Baltika, prenosi Tanjug.

Manevri kodnog imena “Jež” biće održani u Estoniji tokom naredne dvije nedjelje i u njima će učestvovati 15.000 vojnika iz deset zemalja, uključujući britanske, američke, finske i švedske, prenosi BBC.

Uprkos tome što su vojne vježbe planirane mnogo prije nego što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, one će biti održane u trenutku značajno većih tenzija između NATO-a i Moskve.

Ovi manevri su veoma simbolični za baltičke države u kontekstu ruske vojne operacije u Ukrajini jer imaju za cilj da testiraju sposobnost tih zemalja da odgovore na sličan upad neprijateljskih snaga, ocjenjuje britanski javni servis.

NATO: Ruska ‘brutalna invazija’ posustaje

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da ruski rat u Ukrajini ne ide po planu i da bi Ukrajina mogla pobijediti u sukobu.

Stoltenberg je na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu rekao da Rusija ne ostvaruje svoje strateške ciljeve, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

“Nisu uspjeli zauzeti Kijev, povlače se iz okoline Harkova, njihova velika ofanziva u Donbasu je zastala”, naveo je Stoltenberg.

Stoltenberg je uvjeren da se može pronaći zajednički jezik kako bi se otklonila zabrinutost Turske oko članstva Švedske i Finske u NATO-u.

Dodao je da će NATO će nastojati pojačati prisustvo u regiji dok se članstvo ovih država ne ratificira.

Izvor: Agencije