Palestinci obilježavaju godišnjicu Nakbe

Ovogodišnja, 74. godišnjica Al-Nakbe dolazi u trenutku povećanih tenzija zbog ubistva istaknute Al Jazeerine novinarke Shireen Abu Akleh.

U gradu Ramallah sirene su se oglasile na 74 sekunde (Reuters)

Izrael je 15. maja 1948. godine uspostavljen kao država s jevrejskom većinom, dok je u isto vrijeme prisilno protjerano oko 750.000 Palestinaca.

U znak sjećanja na te događaje, Palestinci taj dan svake godine obilježavaju kao Dan Nakbe, ili Velike katastrofe.

“Nakba” na arapskom znači katastrofa, a odnosi se na sistematsko etničko čišćenje dvije trećine palestinskog stanovništva od cionističkih paravojnih jedinica između 1947. i 1949. godine te skoro potpuno uništenje palestinskog društva.

‘Potresan dan za Palestince’

Cionističke snage zauzele su više od 78 posto historijske Palestine, etnički očistile i uništile oko 530 sela i gradova te ubile oko 15.000 Palestinaca.

Ovogodišnja, 74. godišnjica Al-Nakbe dolazi u trenutku povećanih tenzija zbog ubistva istaknute Al Jazeerine novinarke Shireen Abu Akleh.

U gradu Ramallah, na okupiranoj Zapadnoj obali, sirene su se oglasile na 74 sekunde, povodom obilježavanja 74. godišnjicu Nakbe.

Al Jazeerina reporterka Nida Ibrahim kaže da je taj dan naročito potresan za šest miliona palestinskih izbjeglica unutar zemlje i izvan nje.

Preminuo Doud Zubeidi

Palestinac Doud Zubeidi u nedjelju je preminuo nakon što je ranjen u paljbi izraelske vojske u gradu Jenin u petak, objavilo je Ministarstvo zdravstva Palesrtine.

Zubeidi je teško je povrijeđen tokom izraelske vojne racije u Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi Anadolija.

“Preminuo je u nedjelju u bolnici od komplikacija zadobivenih povreda”, navodi se u saopćenju Ministarstva zdravstva.

Doud Zubeidi je brat Zakarije Zubeidija, koji se nalazi u zatvoru, nakon što su ga izraelske snage uhapsile poslije bijega s još pet palestinskih zatvorenika iz strogo čuvanog izraelskog zatvora prošle godine.

Izvor: Al Jazeera