Kijev preimenovao sovjetski spomenik

Luk prijateljstva među narodima od sada će se zvati Luk slobode ukrajinskog naroda, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Luk prijateljstva među narodima je veliki metalni luk visok 35 metara postavljen 1982. u parku u centru Kijeva (Reuters)

Luk prijateljstva među narodima, sovjetski spomenik u centru Kijeva, preimenovan je u Luk slobode ukrajinskog naroda, odlukom Gradske skupštine.

“Gradska skupština odlučila je ‘dekomunizirati’ naziv Luka prijateljstva među narodima. Od sada će se zvati Luk slobode ukrajinskog naroda”, napisao je na Telegramu gradonačelnik glavnog grada Vitalij Kličko, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Gradski vijećnici su ujedno “potvrdili popis s više od 40 spomenika i oznaka koji će se ukloniti sa ulica i sa zgrada u glavnom gradu i premjestiti u muzej totalitarizma”, dodao je.

Iako će se mnoga mjesta i spomenici preimenovati, Kličko ističe da će za izbor novih imena trebati vremena i da će u njemu sudjelovati stručnjaci, naročito historičari, “kako se ne bi donosile ishitrene odluke”.

Prijedlozi za preimenovanje drugih simbola

Luk prijateljstva među narodima je veliki metalni luk visok 35 metara, postavljen 1982. godine u parku u centru grada.

Bio je u sastavu spomenika sa kojeg su prošlog mjeseca uklonjeni kipovi ruskog i ukrajinskog radnika.

Godine 2018. proturuski aktivisti stavili su naljepnicu koja prikazuje pukotinu u sredini luka kao znak prekida veza dviju zemalja.

Mnogi stanovnici Kijeva predlažu da se preimenuju i drugi simboli povezani s Rusijom i Bjelorusijom, njenim saveznikom.

Tako je kijevska podzemna željeznica organizirala konsultiranje putem interneta tokom kojeg su glasači predlagali da se Minska stanica  preimenuje u Varšavsku, Brestovska u Bučinsku, a da se ona na Trgu Lava Tolstoja posveti ukrajinskom pjesniku i disidentu Vasilju Stusu, koji je umro u gulagu.

Izvor: Agencije