Slučaj katoličkih internata: Papa putuje u Kanadu

Na mjestima nekadašnjih internata Katoličke crkve širom Kanade pronađeno je više od 1.300 grobova djece nepoznatog identiteta.

Papa se izvinio, rekavši da osjeća bol i sram, zamolivši oprost od Boga za loše ponašanje pripadnika Katoličke crkve (EPA)

Papa Franjo (85) će od 24. do 30. jula posjetiti Kanadu, gdje će ponovo zatražiti oprost za nasilje koje se desetljećima činilo u školama za domorodačku djecu koje je vodila Katolička crkva.

Na tom putovanju papa će posjetiti gradove Edmonton, Quebec i Iqaluit, kazao je Matteo Bruni, šef Ureda za informiranje Svete Stolice, prenosi Hina.

Papa se još početkom aprila, na audijenciji u Vatikanu, izvinio pred delegacijom domorodačkih naroda i kanadskih biskupa, rekavši da osjeća “bol i sram” i zamolivši “oprost od Boga za loše ponašanje pripadnika Katoličke crkve”.

Nakon otkrića stotina trupala anonimne djece zadnjih mjeseci, koje je zgrozilo javnost, “službeno izvinjenje Katoličke crkve u Kanadi preživjelima i njihovim porodicama” bila bi “važna i nužna etapa” prema “istinskoj pomirbi”, reagirao je premijer Justin Trudeau.

Hiljade djece se nisu vratili kućama

Na praznik Svete Ane, 26. jula, koji ima važno mjesto u domorodačkoj kulturi, papa bi trebao učestvovati u tradicionalnom hodočašću u Sainte-Anne de Beaupre, blizu Quebeca, jedno od najstarijih i najpopularnijih hodočasničkih mjesta u Sjevernoj Americi.

Prije gotovo godinu dana na mjestima nekadašnjih internata, kojih je bilo više od 130 diljem zemlje, pronađeno je više od 1.300 grobova djece nepoznatog identiteta.

Pretpostavlja se da je riječ o domorodačkoj djeci, koja su ulaskom u školu bila odsječena od svojih porodica, svog jezika i kulture.

Neka se nikad nisu vratila.

Vlasti procjenjuju da je takvih između 4.000 i 6.000.

Godine 2015. državna istražna komisija nazvalo je ovaj sistem “kulturni genocidom”.

Izvor: Agencije