SAD će ‘razjasniti’ stav Turske o proširenju NATO-a

Finski plan da podnese zahtjev za članstvo u NATO savezu i očekivanje da će isto učiniti Švedska dovest će do širenja zapadnog vojnog saveza, kojem se protivi Vladimir Putin.

Recep Tayyip Erdogan kazao je da nije moguće da Turska podrži planove Švedske i Finske da se pridruže Savezu (EPA)

SAD radi na razjašnjavanju stava Turske o potencijalnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u, izjavila je pomoćnica državnog sekretara za Evropu i euroazijska pitanja Karen Donfried.

U razgovoru s novinarima je rekla da će se o toj temi razgovarati na ministarskom sastanku NATO-a tokom vikenda u Berlinu, prenosi Reuters.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je u petak da nije moguće da NATO članica Turska podrži planove Švedske i Finske da se pridruže Savezu, rekavši da su nordijske zemlje bile “dom mnogih terorističkih organizacija”.

Erdogan: Ne želimo ponoviti greške

Finski plan da podnese zahtjev za članstvo u NATO savezu, najavljen u četvrtak, i očekivanje da će isto učiniti Švedska dovest će do širenja zapadnog vojnog saveza, kojem se protivi ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Pratimo razvoj događaja po pitanju Švedske i Finske, no nemamo pozitivne stavove”, rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu, dodavši da je bila greška što je Grčka u prošlosti prihvaćena za NATO članicu.

“Kao Turska, ne želimo ponoviti slične greške. Dodatno, skandinavske zemlje su dom terorističkim organizacijama… Čak su i zastupnici u nekim zemljama. Za nas nije moguće to podržati”, kazao je Erdogan.

Izvor: Agencije