Protesti u Londonu zbog ubistva novinarke Al Jazeere

Veliki protest je organiziran protiv izraelskog aparthejda, ubistva Shireen Abu Akleh te napada izraelskih snaga na učesnike sahrane.

Izraelske snage ubile su novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu (Ustupljeno Al Jazeeri)

U Londonu se održava veliki protest protiv izraelskog aparthejda i ubistva novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh te napada izraelskih snaga na učesnike sahrane.

Proteste organizira grupa “Palestine Solidarity Campaign’ (PSC), a podržavaju je brojne druge propalestinske grupe i organizacije, kao i brojni sindikati.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Prošle godine stotine hiljada ljudi marširalo je ulicama Londona i širom zemlje, u znak solidarnosti s Palestincima, protestirajući protiv izraelskog bombardiranja Gaze i nastavka etničkog čišćenja u Istočnom Jerusalemu, piše na stranici PSC-a.

Ubistvo novinarke Al Jazeere

Ove godine protesti se održavaju nakon što su izraelske snage ubile novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh, dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Na Shireen Abu Akleh i kolegu, koji je preživio, pucano je uprkos tome što su nosili pancir s oznakom PRESS i kacigu.

U petak su šokantni videosnimci Al Jazeere prikazali teško naoružane izraelske sigurnosne snage kako nasilno napadaju pogrebnu povorku za Shireen Abu Akleh, udarajući i ljude koji nose njen kovčeg.

Izvor: Al Jazeera i agencije