Palestinsko tužilaštvo: Izraelci pucali na Shireen Abu Akleh s ‘namjerom ubistva’

Izraelske snage nastavile su otvarati vatru nakon što je pogođena Abu Akleh, čime je spriječena brza intervenciju kako bi joj se pružila pomoć, saopćilo je Tužilaštvo Palestine.

Shireen Abu Akleh je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali (Al Jazeera)

Tužilaštvo Palestine saopćilo je da je palestinsku novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh usmrtila izraelska vojska s “namjerom ubistva”.

Ured glavnog tužioca uputio je saopćenje u vezi s istragom povodom ubistva novinarke u gradu Jenin, na sjeveru okupirane Zapadne obale, ujutro 11. maja.

U saopćenju se navodi da je izraelska vojska “usmrtila Shireen Abu Akleh s namjerom ubistva”, prenosi Anadolija.

“Istragom provedenom na mjestu zločina i kod obližnjeg drveta, utvrđeno da je pucano prema području na kojem se nalazila Shireen Abu Akleh”, navodi se.

Dodaje se da se izraelska vojska nalazila u neposrednoj blizini.

Upucana tokom izvještavanja

“Najbliži izraelski tim bio je udaljen 150 metara od Shireen Abu Akleh. Nosila je prsluk za novinare i zaštitnu kacigu kada je pogođena”, navodi se u saopćenju.

Izraelske snage nastavile su otvarati vatru nakon što je pogođena novinarka, čime je spriječena brza intervenciju kako bi se joj pružila pomoć.

Shireen Abu Akleh, koja je u srijedu preminula nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu, pokopana je u petak.

Vjerski obred održan je u katedrali Navještenja Djevice, a Shireen Abu Akleh je sahranjena na protestantskom groblju Mount Zion, pored svojih roditelja.

Palestinci su se u četvrtak u Ramallahu oprostili od novinarke, čije je tijelo prebačeno iz bolnice Istishari na okupiranoj Zapadnoj obali u predsjednički kompleks Palestinske samouprave, gdje joj je počast odao i palestinski lider Mahmoud Abbas.

Abbas je tokom govora optužio Izrael da je odgovoran za ubistvo novinarke.

Izvor: Agencije