NATO o dugoročnoj strategiji za Rusiju; Finska i Švedska pred vratima

Dvodnevni sastanak označit će početak završne faze pregovora o strateškom konceptu Alijanse, dokumentu u kojemu se iznose smjernice za budućnost.

Finsku i Švedsku kandidaturu trebalo bi odobriti svih 30 zemalja članica Saveza (EPA)

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastaju se u Berlinu ovog vikenda kako bi raspravili o dugoročnoj strategiji, uzimajući u obzir mogući ulazak Finske i Švedske.

Geopolitički utjecaj Alijanse naglo je porastao nakon ruske invazije na Ukrajinu te bi uskoro mogao dobiti nove članice, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Vladajuća finska Socijaldemokratska partija u subotu će objaviti stav o eventualnom priključenju NATO-u.

Finski državni vrh objavio je u četvrtak da ova skandinavska zemlja mora podnijeti zahtjev za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu “bez odgađanja”, što je veliki zaokret u politici koji je potaknula ruska invazija na Ukrajinu.

Prijetnje i odgovor Moskve

Podrška socijaldemokrata značila bi da je većina finskog Parlamenta za ulazak u NATO, čime bi bio utrt put zahtjevu za kandidaturu u narednim danima.

Švedski vladajući socijaldemokrati trebali bi u nedjelju odlučiti hoće li odustati od višedecenijskog protivljenja članstvu u NATO-u, što će gotovo sigurno dovesti do toga da i Švedska zatraži članstvo u Savezu.

Švedski i finski ministri vanjskih poslova, Ann Lide i Pekka Haavisto, trebali bi sudjelovati na sastanku NATO-a.

Danska, Norveška i Island su članice NATO-a od njegovog osnivanja.

Moskva kaže da bi širenje NATO-a na Finsku i Švedsku bilo neprijateljsk gest i predstavljalo dodatnu prijetnju njenoj sigurnosti te je obećala odgovoriti na taj potez.

Finsku i Švedsku kandidaturu trebalo bi odobriti svih 30 zemalja članica Alijanse.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da bi članstvo Finske i Švedske u NATO-u bilo “greška”, kao što je bilo i pristupanje Grčke Sjevernoatlantskom savezu.

Za sada je nejasno je li to samo privremeno protivljenje Turske, koja je članica NATO-a, ili potencijalno velika prepreka širenju Saveza na dvije zemlje, ocjenjuje BBC.

NATO strateški koncept

Dvodnevni sastanak, čiji je domaćin ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock, a na njemu će sudjelovati i državni sekretar SAD-a Antony Blinken, označit će početak završne faze pregovora o NATO strateškom konceptu, dokumentu u kojemu se iznose smjernice za budućnost.

Koncept bi trebao omogućiti dugoročni odgovor na rastuće tenzije s Rusijom, uključujući pojašnjenje kako u budućnosti obnoviti utjecaj NATO-a u istočnoj Evropi te, prvi put do sada, smjernice za Kinu.

Konačnu verziju dokumenta trebali bi usvojiti čelnici zemalja NATO-a na samitu koji će biti održan u Madridu u junu.

Izvor: Agencije