Južna Osetija raspisuje referendum o pripojenju Rusiji

Vlasti proruske separatističke pokrajine u Gruziji objavile su da će 17. jula organizirati referendum o njenom pripojenju Ruskoj Federaciji.

Južna Osetija je 2008. bila u središtu Rusko-gruzijskog rata, nakon kojega je Kremlj priznao njenu nezavisnost (Arhiva)

Vlasti Južne Osetije, proruske separatističke pokrajine u Gruziji, objavile su da će 17. jula organizirati referendum o njenom pripojenju Rusiji.

“Predsjednik” Anatolij Bibilov je “potpisao uredbu o raspisivanju referenduma u republici Južnoj Osetiji”, saopćeno je iz njegovog ureda, navodeći “historisjke težnje” stanovnika tog malog kavkaskog teritorija kao razlog za pripojenje Rusiji, s kojom graniči.

Južna Osetija je 2008. godine bila u središtu Rusko-gruzijskog rata, nakon kojega je Kremlj priznao njenu nezavisnost, kao i nezavisnost druge separatističke gruzijske pokrajine Abhazije i ondje postavio vojne baze.

Val solidarnosti s Ukrajinom

Vijest o raspisivanju referenduma dolazi 79. dana ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Hina.

I ukrajinske separatističke pokrajine Donjeck i Luhansk, kojih nezavisnost Moskva također priznaje, izrazile su zanimanje za priključenje Rusiji.

Ofanziva protiv Ukrajine potaknula je val solidarnosti u Gruziji.

Gruzija je i ranije nazivala “neprihvatljivim” plan Južne Osetije o organiziranju referenduma o ulasku u Rusku Federaciju.

Rusija je u augustu 2008. godine napala Gruziju, čija se vlada borila s proruskim milicijama u tom dijelu zemlje, pošto su granatirale gruzijska sela.

Gruzija neće priznati referendum

Sukob se završio za pet dana uspostavom primirja, kojem je posredovala Evropska unija, ali uz cijenu pogibije više od 700 ljudi i desetke hiljada raseljenih etničkih Gruzijaca.

Gruzija neće priznati rezultate referenduma u Južnoj Osetiji o pristupanju te otcijepljene gruzijske regije Ruskoj Federaciji, izjavio je u subotu prvi čovjek gruzijske vladajuće stranke Irakli Kobahidze.

“Imamo svoju jasnu politiku i stav. Naravno, nećemo priznati ni jednu drugu vlast u Južnoj Osetiji, niti rezultate izbora i referenduma o pristupanju Južne Osetije Ruskoj Federaciji”, poručio je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Izvor: Agencije