Vladajuća stranka podržala pridruživanje Finske NATO-u

Ovim potezom nordijska zemlja je korak bliže pridruživanju Alijansi, nakon što su predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin ranije izrazili podršku.

Finska bi do nedjelje mogla objaviti odluku o tome hoće li se pridružiti NATO-u (EPA - Ilustracija)

Finski vladajući socijaldemokratni dali su u subotu podršku pridruživanju Finske NATO-u, navedeno je u sapćenju objavljenom ne web-stranicama stranke nakon posebnog sastanka.

Ovim potezom Finska je korak bliže pridruživanju Alijansi, nakon što su predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin ranije izrazili podršku, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Odluka socijaldemokrata znači da postoji velika većina u finskom Parlamentu koja zagovara ulazak u NATO, što je odluka koju donosi Vlada, ali također zahtijeva odobrenje Parlamenta.

Uskoro konačna odluka Helsinkija

Marin je ponovila podršku ulasku u NATO tokom govora pred stranačkim predstavnicima u subotu, rekavši da je Rusija pokazala da ne poštuje međunarodne sporazume, prenosi Yle.

Dodala je da se iz toga može izvući samo jedan zaključak, a to je da je vrijeme za ulazak u Savez.

Finska bi do nedjelje mogla objaviti odluku o tome hoće li se pridružiti NATO-u.

Turska nije zatvorila vrata ulasku Švedske i Finske u NATO, ali želi pregovore s tim nordijskim zemljama i suzbijanje onoga što smatra terorističkim aktivnostima, posebno u Štokholmu, poručio je u subotu glasnogovornik predsjednika Turske Ibrahim Kalin.

“Mi nismo zatvorili vrata, ali zapravo pokrećemo ovo pitanje kao pitanje od značaja za nacionalnu sigurnost Turske”, rekao je glavni vanjskopolitički savjetnik Redcepa Tayyipa Erdogana za Reuters, prenosi Tanjug.

‘Domaćini terorističkim organizacijama’

Turski predsjednik je iznenadio članice NATO-a i dvije nordijske zemlje koje traže prijem u Sjevernoatlantski savez, rekavši da nije moguće da Turska podrži proširenje Alijanse jer su Finska i Švedska “zemlje domaćini mnogim terorističkim organizacijama”.

Bilo kojoj zemlji koja se želi pridružiti Sjevernoatlantskom savezu potrebna je jednoglasna podrška svih članica NATO-a.

Izvor: Agencije