Evropske zemlje traže od Izraela prekid gradnje naselja

Naselja su jasna povreda međunarodnog prava i opstruiranje uspostavljanja pravednog i čvrstog mira između Izraelaca i Palestinaca, piše u saopćenju 14 zemalja.

Izrael je najavio gradnju 4.000 stambenih objekata za doseljenike na okupiranim palestinskim područjima (EPA)

Četrnaest evropskih zemalja je izrazilo “duboku zabrinutost” odlukom Izraela da izgradi više od 4.000 novih stambenih objekata za jevrejske doseljenike na okupiranim palestinskim područjima, izvijestilo je špansko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Pozivamo izraelske vlasti da povuku tu odluku”, navedeno je u zajedničkom saopćenju Španije, Francuske, Njemačke, Italije, Belgije, Nizozemske, Švedske, Finske, Danske, Norveške, Irske, Grčke, Luksemburga i Malte.

Izrael je odobrio izgradnju naselja za području Zapadne obale, čime je nastavio dosadašnju praksu protivnu međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih naroda, prenosi Hina.

‘Jasna povreda međunarodnog prava’

“Nova naselja će postati dodatna prepreka rješenju o uspostavi dvije države. Izraelska naselja su jasna povreda međunarodnog prava i opstruiranje uspostavljanja pravednog i čvrstog mira između Izraelaca i Palestinaca”, piše u saopćenju 14 zemalja.

“Ova odluka o gradnji naselja, kao i rušenju palestinskih domova i izbacivanju ljudi iz kuća, utječe na palestinsko stanovništvo u istočnom Jerusalemu i području C te direktno prijeti održivosti rješenja o uspostavi buduće države Palestine”, navele su u saopćenju evropske zemlje.

Pozvale su Izrael i da odustane od planiranog rušenja palestinskih objekata i iseljavanja Palestinaca iz kuća, “posebno u Masafer Yatti”, području oko grada Hebrona.

Izvor: Agencije