Rusija od subote ukida isporuke struje Finskoj

Odluka je objavljena u vrijeme rasta napetosti između Moskve i Helsinkija zbog odluke Finske da ‘bez odgode’ pristupi NATO-u.

Rusija će prestati isporučivati struju Finskoj zbog 'neplaćenih računa' (EPA)

Rusija će od subote prestati isporučivati struju Finskoj, zbog neplaćenih računa, objavio je dobavljač RAO Nordic Oy, koji je u stopostotnom vlasništvu ruskog poduzeća InterRAO.

Odluka je objavljena u vrijeme rasta napetosti između Moskve i Helsinkija zbog odluke Finske da “bez odgode” pristupi NATO-u, što je prekretnica u dosadašnjoj politici Finske nastala nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Kompanija RAO Nordic Oy, sa sjedištem u Helsinkiju, saopćila je da nije primila novac za isporučenu struju Finskoj od 6. maja, navodi grupa u saopćenju, prenosi Hina.

“Riječ je o vanrednoj situaciji, koja se dogodila prvi put u više od 20 godina”, navodi kompanija i objašnjava da nema sredstava za rad, pa je “prisiljeno prekinuti uvoz struje od 14. maja”.

Finska spremna za ulazak u NATO

“Nadamo se da će se stanje uskoro poboljšati” i da će se isporuke iz Rusije obnoviti, dodaje grupa.

Finski predsjednik i premijerka u četvrtak su iskazali spremnost za ulazak Finske u NATO “bez odgode”, a Kremlj je rekao da je takva odluka “sigurno” prijetnja Rusiji.

Rusija će “biti primorana poduzeti recipročne mjere, vojno-tehničke i druge, kako bi zautavila prijetnje svojoj nacionalnoj sigurnosti”, reagirala je ruska diplomatija.

Glavni uvoznik struje iz Rusije prema nordijskim tržištima, RAO Nordic posluje u Evropskoj uniji od 2002. godine.

Izvor: Agencije