Zahtjev Finske za članstvo u NATO-u početkom sljedeće sedmice

Finski ministar vanjskih poslova kaže da je njegova zemlja spremna za bilo kakav razvoj događaja na granici koju dijeli sa Rusijom, ali bi voljela da situacija u toj oblasti ostane mirna.

Razgovor o prijemu Finske u NATO intenziviran je počekom aprila (EPA - Ilustracija)

Finska je spremna da uputi zvaničan zahtjev za članstvo u NATO-u početkom sljedeće sedmice, izjavio je finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto za japanski javni servis NHK.

“Ukoliko parlament odobri, najvjerovatnije ćemo do sredine sedmice podnijeti zahtjev. Švedska će razmotriti ovo pitanje otprilike u isto vrijeme”, kazao je Haavisto, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

Prema njegovim riječima, Finska je spremna za bilo kakav razvoj događaja na svojoj granici koju dijeli sa Rusijom, ali bi voljela da situacija u toj oblasti ostane mirna.

On je također opisao Rusiju kao “važnog susjeda”, dodavši da su odnosi sa Moskvom bili zategnuti u posljednje vrijeme zbog situacije oko Ukrajine.

Prema zajedničkoj izjavi predsjednika Finske Saulija Niinistoa i premijerke Sanne Marin, Finska bi trebala aplicirati za u NATO bez odgađanja.

U iščekivanju formalne odluke

Očekuje se da će formalna odluka biti donesena u nedjelju, kada će parlament održati debatu o tom pitanju.

Razgovor o prijemu Finske u NATO intenziviran je počekom aprila.

Neki od najistaknutijih članova Alijanse podržali su potez, a većina finskih zastupnika je također govorila u korist ulaska Finske u NATO.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je takve izjave kao “radikalnu promjenu u državnoj politici Finske”.

Moskva je upozorila da će preduzeti adekvatne kontramjere kako bi “neutralisala prijetnje njenoj nacionalnoj sigurnosti koje proizilaze iz mogućnosti da Finska uđe u NATO”.

Izvor: Agencije