Stotine uposlenika njemačkih sigurnosnih službi u vezi s nacistima

Tokom trogodišnje istrage otkriveno je da je 327 službenika imalo vezu s desničarskim ekstremizmom.

Istraženo je ukupno 860 uposlenika, a preduslov za daljnju istragu ispunjen je u 38 posto slučajeva (EPA)

Utvrđeno je da je tokom trogodišnjeg perioda istrage 327 uposlenika njemačkih saveznih i državnih sigurnosnih zvaničnika imalo veze s desničarskim ekstremizmom.

Ovaj podatak iz drugog izvještaja Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova o desničarskom ekstremizmu otkrila je agencija dpa.

Izvještaj obuhvata period od 1. juna 2018. do 20. juna 2021. godine, a obuhvata, primjera radi, i učešća na skupovima ekstremista ili skandiranje nacističkog pozdrava “Heil Hitler!“.

Kaže se da postoje brojne veze između uposlenika, koji su klasificirani kao “desničarski ekstremisti“, i “ekstremnih pojedinaca ili partija“, kao i huliganskih te organizacija koje potiču sa scene borilačnih vještina, koje su označene kao “subkulture desničarskog ekstremizma“.

Na listi i 83 vojna kontraobavještajca

Istraženo je ukupno 860 uposlenika, a preduslov za daljnju istragu ispunjen je u 38 posto slučajeva.

Među njima su 83 vojna kontraobavještajca, iz službe koja broji 242.000 vojnika i radnika iz civilnog sektora, a 18 ih je iz savezne policije, koja upošljava više od 54.000 ljudi.

Ostali su iz carinskih služni, Savezne kriminalističke policije, obavještajnih službi i parlamentarne policije.

Još 30 osoba je osumnjičeno ili su dokazano povezani s pokretom “Reichsbuerger“, čije pristalice ne priznaju ovlasti države i često odbijaju plaćati porez.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada