Izrael odobrio izgradnju više od 4.000 domova za jevrejske naseljenike iako se SAD protive

To je potresna ilustracija politike Izraela na teritoriji koju drži pod okupacijeom gotovo 55 godina.

Stanovnici Masafer Yatta živjeli su tu baveći se stočarstvom i tradicionalnom pustinjskom poljoprivredom, ali ih izraelski vojnici sada potiskuju iz domova (EPA)

Izraelske vlasti su odobrile izgradnju 4.427 stambenih jedinica za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, dan pošto su porušeni domovi u području odakle se planira iseljenje stotina Palestinaca.

To je potresna ilustracija politike Izraela na teritoriji koju drži pod okupacijeom gotovo 55 godina, ocjenjuje Associated Press a prenosi Beta.

Kritičari takve politike, uključujući tri glavne organizacije za ljudska prava, ocjenjuju da se to graniči sa aparthejdom, a Izrael odbacuje optužbe kao napad na sopstveni legitimitet.

Hagit Ofran iz izraelske ljevičarske orgnizacije Peace Now koja je protivi gradnji tih naselja rekla je AP-u da je prisustvovala sastanku na kojem je odobrena izgradnja novih domova i da je država Izrael time približila “ponoru i dalje produbila okupaciju”.

Portparoli Vlade Izraela i odjeljenja Ministarstva odbrane zaduženog za civilne poslove na Zapadnoj obali, nisu odgovorili na molbe da komentarišu najveći projekat na toj teritoriji u periodu od početka mandata administracije predsjednika SAD-a Joea Bidena čija se administracija protivi gradnji naselja.

Bijela kuća se protivi širenju jevrejskih naselja i smatra ih preprekom svakom eventualnom mirovnom sporazumu sa Palestincima.

Administracija SAD-a nije odmah reagirala na današnju odluku, ali je prošle sedmice, kada je najavljeno da će odluka biti donijeta, portparolka State Departmenta Jalina Porter ponovila da se SAD snažno protive širenju naselja.

Veći dio međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim i podržava rješenje sukoba dva naroda po modelu dvije države, ali ni SAD, ni druge zemlje nisu podstakle Izrael da na to pristane.

Premijer Izraela Naftali Bennett, koji je nekada predvodio glavnu organizaciju jevrejskih naseljenika, protivi se palestinskoj državnosti, ali tvrdi da njegova vlada preduzima mjere da poboljša ekonomske uslove na palestinskim teritorijama.

Izrael smatra Zapadnu obalu “biblijskim i historijskim središtem jevrejskog naroda”.

Život Palestinaca pod izraelskom kontrolom

Država je u oktobru prošle godine odobrila izgradnju 3.000 domova za jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali, ignorišući protivljenje SAD-a, svog najbližeg saveznika.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori su u zastoju više od jedne decenije, dijelom zbog nastavka izgradnje na teritoriji koju Palestinci žele za buduću državu, a Izrael je okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

U srijedu su izraelski vojnici srušili 18 zgrada na Zapadnoj obali poslije odluke Vrhovnog suda na osnovu koje će se najmanje 1.000 Palestinaca silom iseliti iz tog područja jer ga je Izrael namijenio vojsci za uvježbavanje gađanja.

Druga izraelska organizacija za ljudska prava B’Tselem je rekla da je srušeno 12 stambenih zgrada južno od grada Hebrona.

Stanovnici Masafer Yatta rekli su da su tamo živjeli baveći se stočarstvom i tradicionalnom pustinjskom poljoprivredom decenijama prije nego što je Izrael osvojio Zapadnu obalu.

Izrael je izgradio više od 130 jevrejskih naselja na Zapadnoj obali u kojima živi gotovo 500.000 jevrejskih naseljenika.

Tamo živi oko tri miliona Palestinaca pod izraelskom vojnom kontrolom, a Palestinska uprava ima ograničenu samoupravu nad dijelovima Zapadne obale.

Izvor: Agencije