Istraga o Trumpovom postupanju s predsjedničkim dokumentima

Istraga je pokrenuta nakon što je Nacionalna uprava za arhive i spise otkrila povjerljive zapise koji su završili u Trumpovoj rezidenciji na Floridi.

Više od godinu dana nakon poraza na izborima 2020., sedamdesetpetogogodišnji Trump još ima golem utjecaj u republikanskoj stranc (Reuters)

Savezno tužilaštvo istražuje je li bivši američki predsjednik Donald Trump pogrešno postupao s povjerljivim zapisima koji su završili u njegovoj rezidenciji na Floridi, objavio je New York Times, a prenosi Reuters.

Istraga je pokrenuta nakon što je Nacionalna uprava za arhive i spise otkrila da je pronašla 15 kutija dokumenata, uključujući povjerljive zapise koje je Trump odnio na svoje imanje Mar-a-Lago kada je napustio Bijelu kuću u januaru 2021.

Vlasti su također zatražile razgovore s ljudima koji su radili u Bijeloj kući u posljednjim danima Trumpove vlasti, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Trump je ranije potvrdio da je pristao vratiti određene zapise u arhiv, nazvavši to “običnim i rutinskim procesom”.

Savezni Zakon o predsjedničkoj evidenciji SAD-a zahtijeva čuvanje dopisa, pisama, bilješki, e-pošte, faksova i druge pisane komunikacije koja se odnosi na službene dužnosti predsjednika.

Svjedočenje o napadu na Capitol

Istovremeno, vodeći republikanac u Zastupničkom domu američkog Kongresa Kevin McCarthy i još četiri zastupnika te stranke dobili su u četvrtak pozive za svjedočenje od odbora koji istražuje napad pristaša Donalda Trumpa na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Komisija za istraživanje napada na Capitol izdala je pozive kako bi pokušala osigurati svjedočenje zastupnika nakon što su oni odbili dobrovoljnu saradnju.

McCarthy je u četvrtak rekao novinarima da je istraga odbora “nelegitimna”, ali nije odgovorio na pitanja hoće li se odazvati pozivu.

Ostali republikanski zastupnici koji su dobili pozive su Jim Jordan, Mo Brooks, Scott Perry i Andy Biggs. “Cijela ova stvar je šarada”, rekao je Perry o pozivima.

Događaji koji su doveli do napada

Pristalice bivšeg republikanskog predsjednika Trumpa upali su u zgradu Capitola protestujući jer je Kongres potvrdio pobjedu demokrata Joea Bidena na izborima u novembru 2020. godine.

Odbor pokušava utvrditi što je Trump uradio dok je hiljade njegovih pristalica napalo policiju i vandaliziralo Capitol.

Demokratski zastupnik Bennie Thompson rekao je u saopćenju da pet republikanaca koji su dobili pozive imaju informacije o događajima koji su doveli do napada.

Izvor: Agencije