Borrell: Bit će nastavljeni iranski nuklearni pregovori

Postoji perspektiva za postizanje konačnog sporazuma nakon uspješne posjete glavnog pregovarača EU-a Teheranu.

Borrell: Pregovori su bili u zastoju i sada su ponovno otvoreni (EPA)

Nuklearni pregovori u Beču sada se mogu nastaviti s Iranom nakon “vrlo isplative” posjete Teheranu glavnog pregovarača Evropske unije (EU), rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Postoji perspektiva za postizanje konačnog sporazuma o vraćanju iranskih nuklearnih pregovora na pravi kolosijek i osiguravanju potpunog poštovanja sporazuma”, rekao je Josep Borrell novinarima uoči sastanka ministara vanjskih poslova G7 u Weissenhausu, na sjeveru Njemačke.

Prema njegovim riječima, putovanje Enriquea Mora, glavnog pregovarača EU-a o iranskom nuklearnom sporazumu i zamjenika generalnog sekretara diplomatske službe EU-a, u Teheran bilo je “vrlo isplativo” i postiglo bolje rezultate od očekivanih, prenosi Anadolija.

“Pregovori su bili u zastoju i sada su ponovno otvoreni”, dodao je Borrell.

Vraćanje Irana i SAD-a za pregovarački sto

Mora je u utorak otputovao u Teheran da bi razgovarao sa zamjenikom iranskog ministra vanjskih poslova i glavnim nuklearnim pregovaračem Bagherijem Kanijem i drugim zvaničnicima o nastavku pregovora o iranskom nuklearnom sporazumu. On je napustio iranski glavni grad Teheran u četvrtak navečer.

Diplomatija EU-a je uložila značajne napore da vrati Iran i Sjedinjene Američke Države za pregovarački sto.

Iranski nuklearni sporazum, zvanično nazvan Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), potpisali su 2015. godine Iran, SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Evropska unija.

Prema sporazumu, Teheran se obavezao da će ograničiti svoju nuklearnu aktivnost na civilne svrhe, a svjetske sile su se složile da će odustati od ekonomskih sankcija Iranu.

SAD, pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, jednostrano se povukao iz sporazuma 2018. i uveo sankcije Iranu, što je navelo Teheran da se prestane pridržavati sporazuma.

Izvor: Agencije