Biden obećao 150 miliona dolara zemljama jugoistočne Azije

Bidenova administracija želi pokazati ovim zemljama da SAD ostaje fokusiran na Indo-Pacifik i aktivnosti Kine u regiji, uprkos ratu u Ukrajini.

Samo u novembru Kina je obećala 1,5 milijardi dolara razvojne pomoći zemljama ASEAN-a (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden otvorit će skup čelnika jugoistočne Azije obećanjem da će potrošiti 150 miliona dolara na infrastrukturu, sigurnost, spremnost za pandemiju i druge napore usmjerene na suprotstavljanja utjecaju suparničke Kine.

Dvodnevni samit sa zajednicom zemljama jugoistočne Azije ASEAN počinje večerom za čelnike u Bijeloj kući prije razgovora u State Departmentu u petak.

Njegova administracija se nada da će napori pokazati zemljama da Washington ostaje fokusiran na Indo-Pacifik i dugoročni izazov glavnog konkurenta, Kine, uprkos ratu u Ukrajini.

Samo u novembru Kina je obećala 1,5 milijardi dolara razvojne pomoći zemljama ASEAN-a tokom tri godine za borbu protiv korona virusa i poticanje ekonomskog oporavka.

‘SAD teži snažnijim odnosima’

“Moramo pojačati našu igru ​​u jugoistočnoj Aziji”, rekao je novinarima visoki zvaničnik američke administracije.

“Ne tražimo od zemalja da naprave izbor između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, ali želimo jasno staviti do znanja da Sjedinjene Američke Države teže snažnijim odnosima”, prenosi Reuters.

Nova finansijska obaveza uključuje ulaganje 40 miliona dolara u infrastrukturu namijenjenu dekarbonizaciji opskrbe električnom energijom u regiji i 60 miliona dolara za pomorsku sigurnost, kao i oko 15 miliona dolara za pomoć u ranom otkrivanju COVID-a 19 i drugih respiratornih bolesti, rekao je službenik.

Dodatna sredstva pomoći će zemljama u razvoju digitalne ekonomije i zakona o umjetnoj inteligenciji.

Američka obalna straža također će rasporediti brod u regiju kako bi pomogao lokalnim flotama u borbi protiv onoga što su Washington i zemlje u regiji opisali kao kineski ilegalni ribolov.

Izvor: Agencije