Trumpu prijeti kazna zbog nepoštovanja suda

Sudija Artur Engoron optužio je bivšeg predsjednika SAD-a da je tokom virtuelnog saslušanja pod zakletvom dao lažnu izjavu.

Bivši američki predsjednik Donald Trump (EPA)

Bivši američki predsjednik Donald Trump mora platiti kaznu od 110.000 dolara i ispuniti druge uslove da ne bi odgovarao zbog nepoštovanja suda, saopćio je sudija Arthur Engoron.

Optužio je Trumpa da je tokom virtuelnog saslušanja pod zakletvom dao lažnu izjavu u vezi s pozivom da dostavi dokumente o svom porodičnom poslu s nekretninama koji obavlja Trump organizacija, prenosi Beta, pozivajući se na Reuters.

Engoron je naveo da je novčana kazna od 10.000 dolara dnevno, koju je izrekao Trumpu u aprilu ove godine, zbog nepoštivanja sudskog naloga, prestala važiti u petak, kada su bivši predsjednik i njegovi advokati dali nove izjave pod zakletvom i iznijeli detalje o koracima koje su preduzeli da pronađu dokumente relevantne za državnog tužioca Letitia Jamesa.

Obmanjujuće informacije o finansijama

Trump je u izjavi pod zakletvom od 6. maja naveo da nema nikakve relevantne dokumente.

Sud je odredio da do 20. maja Trumpov lični asistent i drugi koji su upoznati s načinom na koji je vođena evidencija, detaljima o čuvanju i uništavanju dokumenata i s tim kako su pisani izvještaji o Trump organizaciji moraju dati izjave pod zakletvom, inače će kazna ponovo biti aktivirana.

Glavna državna tužiteljica Letitia James je izjavila da je istragom pronašla dokaze da je Trumpova organizacija, koja upravlja hotelima, golf terenima i drugim nekretninama širom svijeta, davala bankama i poreskim vlastima obmanjujuće informacije o finansiranju kako bi dobila finansijske beneficije, kao što su povoljni krediti i poreske olakšice.

Izvor: Agencije