Google dogovorio plaćanje sadržaja sa 300 medijskih kuća u EU

Izdavači spadaju među Googleove najžešće kritičare i već dugo pozivaju vlade da reguliraju plaćanje naknada za medijski sadržaj objavljen na digitalnim platformama.

Najavljen je i novi alat koji će izdavačima ponuditi prošireni ugovor o pregledu vijesti koji će Googleu omogućiti prikaz isječaka i najava vijesti uz plaćanje naknada (EPA)

Google je objavio da je postigao dogovor s više od 300 medijskih kuća u šest zemalja članica Evropske unije o plaćanju njihovog sadržaja, najavivši ponude i za medije u drugim članicama Unije.

Izdavači spadaju među Googleove najžešće kritičare i već dugo pozivaju vlade da reguliraju plaćanje naknada za medijski sadržaj objavljen na digitalnim platformama.

Australija je prošle godine propisala plaćanje, a u aprilu sličan je zakon na snagu stupio i u Kanadi, prenosi Hina.

Direktorica Googleova odjela za medije Sulina Connal objavila je da su dogovorili plaćanje sadržaja i s oko 300 medijskih kompanija u grupa zemalja EU-a.

“Sporazumi koje smo do sada sklopili pokrivaju više od 300 nacionalnih, lokalnih i specijaliziranih novinskih publikacija u Njemačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Austriji, Nizozemskoj i Irskoj, a vodi se i puno rasprava”, napisala je u utorak Googleova direktorica.

Direktiva o autorskim pravima

Connal nije navela koliko plaćaju medijima, a detalji bi trebali biti objavljeni tokom dana.

Njemački mediji čine dvije trećine grupe i uključuju sedmičnike Der Spiegel i Die Zeit i dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Googleova čelnica najavila je i novi alat, koji će u idućim mjesecima nuditi sporazume i drugim izdavačima u EU, počevši od Njemačke i Mađarske.

Alat će izdavačima ponuditi prošireni ugovor o pregledu vijesti koji će Googleu omogućiti prikaz isječaka i najava vijesti uz plaćanje naknada.

EU je još prije tri godine usvojio direktivu o autorskim pravima, propisavši internetskim platformama plaćanje naknada muzičarima, izvođačima, autorima, izdavačima vijesti i novinarima za objavu njihovih sadržaja.

Izvor: Agencije