EU osuđuje izraelski plan o deložaciji Palestinaca na Zapadnoj obali

Proširenje naselja, rušenja i deložacije su nezakoniti prema međunarodnom pravu, poručio je glasnogovornik diplomatske službe EU-a.

Odlukom izraelskog Vrhovnog suda se praktično odobrava deložacija 1.200 Palestinaca (AP)

Evropska unija osudila je planove Izraela o deložaciji palestinskih porodica na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Proširenje naselja, rušenja i deložacije su nezakoniti prema međunarodnom pravu”, rekao je Peter Stano, glasnogovornik diplomatske službe EU-a, kao odgovor na odluku izraelskog Vrhovnog suda o deložaciji stanovnika sela Masafer Yatta.

Odlukom se praktično odobrava deložacija 1.200 Palestinaca iz osam sela u regionu.

“EU osuđuje takve moguće planove i poziva Izrael da prekine rušenja i deložacije”, rekao je Stano, pozivajući Izrael da poštuje svoje međunarodne obaveze, prenosi Anadolija.

‘Eskalacija napetog okruženja’

Upozorio je da deložacije i rušenja, prisilni transferi stanovništva, uključujući beduine, prijete rješenju o dvije države i “samo eskaliraju ionako napeto okruženje”.

Također je istakao da se uspostavljanje vatrene zone ne može smatrati “imperativnim vojnim razlogom” za deložiranje stanovništva pod okupacijom.

Zapadna obala, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem), smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja tamo ilegalna.

Poput većeg dijela međunarodne zajednice, EU ne priznaje suverenitet Izraela nad teritorijama koje je okupirao od 1967. godine.

Od 2001. godine, EU je više puta pozivala Izrael da prekine sve aktivnosti naseljavanja i da demontira već postojeće.​​​​​​

Izvor: Agencije