Američki ratni brod plovio kroz Tajvanski moreuz

Kineska vojska je reagirala po ovom pitanju i saopštila da je nadgledala i upozorila američki ratni brod.

Krstarica koja je prošla kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost SAD-a slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, navodi se u saopštenju (Reuters)

Američki ratni brod je plovio kroz Tajvanski moreuz, saopštila je sedma flota američke mornarice.

Kako se navodi u saopštenju, raketna krstarica USS Port Royal izvela je “rutinski” tranzit Tajvanskog moreuza kroz međunarodne vode “u skladu sa međunarodnim pravom”, prenosi agencija Reuters.

“Brod je prošao kroz koridor u moreuzu koji je izvan teritorijalnog mora bilo koje obalne države”, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Također, kako se navodi, krstarica koja je prošla kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost Sjedinjenih Američkih Država slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku.

“Vojska Sjedinjenih Država leti, plovi i djeluje svuda gdje to međunarodno pravo dozvoljava”, dodaje se u saopštenju.

‘Normalna situacija’

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je američki brod plovio na sjever kroz moreuz i da je situacija na plovnom putu “normalna”.

Kineska vojska je reagirala po ovom pitanju i saopštila da je nadgledala i upozorila američki ratni brod.

Istočna komanda Narodnooslobodilačke vojske navela je u saopštenju da su njene snage nadgledale brod sve vrijeme i “upozorile” ga.

“Sjedinjene Američke Države često prave takve drame i izazivaju probleme, šaljući pogrešne signale tajvanskim snagama za nezavisnost i namjerno pojačavaju tenzije širom Tajvanskog moreuza”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da trupe u svakom trenutku održavaju visoku pripravnost, odlučno se suprotstavljaju svim prijetnjama i provokacijama i odlučno brane nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada