Katedrala u Washingtonu zvonila za milion umrlih od COVID-a 19

SAD je službeno prijavio najveći broj umrlih u svijetu od posljedica COVID-a 19, više od Brazila, Indije i Rusije, i u ponedjeljak je imao najmanje 995.000 umrlih.

Posmrtno zvono se već oglašavalo kada je SAD probijao simbolične granice preminulih (Reuters)

Zvona nacionalne katedrale u Washingtonu zazvonila su u ponedjeljak 1.000 puta u znak počasti žrtvama COVID-a 19, dok je SAD na putu da premaši broj od milion umrlih, javlja AFP.

SAD je službeno prijavio najveći broj umrlih u svijetu, više od Brazila, Indije i Rusije, i u ponedjeljak je imao više od 995.000 umrlih od COVID-19, pokazuju najnoviji podaci Univerziteta “Johns Hopkins”.

Veliko zvono katedrale oglasilo se u 18:00 sati (u ponoć po srednjoevropskom vremenu), što se direktno prenosilo na YouTubeu, a svaki zvuk zvona je predstavljao 1.000 umrlih u pandemiji, prenosi Hina.

Posmrtno zvono se već oglašavalo kada je SAD probijao simbolične granice, naprimjer u septembru 2020. vodine, kada je bilo više od 200.000 mrtvih.

Porast broja zaraženih

“Danas je naša zemlja prešla tragičnu etapu – milion Amerikanaca umrlih od COVID-a 19”, izrazio je žaljenje rektor katedrale, velečasni Randolph Marshall Hollerith, prije nego što su zazvonila zvona.

Dnevni broj zaraženih u porastu je posljednjih sedmica u SAD-u, nakon ukidanja obaveznog nošenja maske za lice, koja se sada samo preporučuje u zatvorenom prostoru za većinu stanovnika.

Pandemija COVID-a 19 pokosila je između 13 i 17 miliona života u svijetu od 1. januara 2020. do 31. decembra 2021. godine, pokazuju nedavne procjene Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Izvor: Agencije