Vijeće za ljudska prava UN-a ove sedmice o Ukrajini

Diplomate koje podržavaju Ukrajinu rekle su da je iskazivanje solidarnosti važno upravo sada kada bi Rusija mogla pojačati napade.

UNHRC bi mogao donijeti novu rezoluciju (EPA)

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UNHRC) održat će posebnu sjednicu o Ukrajini ove sedmice, na poziv Kijeva da se razgovara o stanju u toj zemlji, uključujući izvještaje o masovnim žrtvama u Mariupolju.

Na sastanku u četvrtak mogli bi donijeti rezoluciju kojom od novoosnovane Istražne komisije za rat u Ukrajini zahtijevaju da ove godine podnesu Vijeću detaljan izvještaj, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Diplomate koje podržavaju Ukrajinu rekle su da je iskazivanje solidarnosti važno upravo sada kada bi Rusija mogla pojačati napade jer obilježava Dan pobjede bivšeg Sovjetskog saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

“Sadašnje stanje zahtijeva hitnu sjednicu Vijeća s obzirom na nedavne izvještaje o ratnim zločinima i kršenjima u gradu Buči i drugim oslobođenim područjima te izvještajima o masovnim žrtvama u gradu Mariupolju”, rekla je ukrajinska ambasadorica Jevhenija Filipenko.

Rusija isključena iz Vijeća za ljudska prava

Glasnogovornik ruske misije u Ženevi nije odmah bio dostupan za komentar.

Rusija opovrgava da napada civilne mete te svoje akcije u Ukrajini naziva “specijalnom operacijom”, u svrhu “razoružanja Ukrajine” i “zaštite građana od fašizma”.

Ukrajina i zapadne zemlje odbacuju ruske optužbe o fašizmu kao neosnovane i tvrde da je Rusija izvela ničim izazvanu agresiju.

Rusija je isključena iz Vijeća za ljudska prava prošlog mjeseca.

U teoriji Rusija i dalje može poslati svog ambasadora na sjednicu u Ženevu i bit će u dopušteno da odgovara na pitanja, prema propisima Vijeća.

Izvor: Agencije