Španija: Vlada smijenila direktoricu obavještajne agencije

Direktorica Nacionalne obavještajne agencije Paz Esteban je smijenjena nakon otkrivanja upotrebe softvera Pegasus za špijuniranje španskih zvaničnika.

Paz Esteban je priznala da je CNI legalno hakirao telefone nekoliko katalonskih separatista nakon što je dobila sudsku dozvolu (EPA)

Vlada Španije smijenila je direktoricu Nacionalne obavještajne agencije (CNI) Paz Esteban, nakon otkrivanja upotrebe softvera Pegasus za špijuniranje španskih zvaničnika, objavio je u utorak list El Pais, pozivajući se na neidentificirane izvore iz Vlade.

Novinska agencija EFE i drugi španski mediji izvještavaju da se kabinet složio da Paz Esteban bude smijenjena sa mjesta direktora CNI-ja, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Očekuje se da će kabinet objaviti zvanično saopćenje kasnije tokom dana.

‘Legalno hakiranje telefona’

Kako se navodi, odluka je donijeta nakon što je Paz Esteban prošle sedmice odboru španskog Parlamenta priznala da je agencija legalno hakirala telefone nekoliko katalonskih separatista nakon što je dobila sudsku dozvolu.

Kanadska organizacija Citizen Lab je prošlog mjeseca saopćila da je više od 60 ljudi povezanih s katalonskim separatističkim pokretom bilo na meti špijunskog softvera Pegasus, koji je napravila izraelska grupa NSO.

Španska Vlada je poslije nekoliko dana saopćila da je otkrila Pegasus u mobilnim telefonima premijera Pedra Sancheza i ministrice odbrane Margarite Robles.

Izvor: Agencije