SAD: Kina se sprema za vojno rješenje u vezi sa Tajvanom

Kina se sprema za situacija u kojoj bi njena vojska mogla da zauzme otok čak i ako bi SAD intervenisale, kaže direktorica američkih obavještajnih službi.

Kineske oružane snage izvele su još jednu rundu vojnih vježbi u blizini Tajvana prošle sedmice (EPA - Ilustracija)

Kina bi više voljela da zauzme Tajvan bez vojne akcije, ali se istovremeno sprema i za situaciju u kojoj bi njena vojska mogla da zauzme otok čak i ako bi SAD intervenisale, tvrdi direktorica američkih Nacionalnih obavještajnih službi Avril Haines.

”Naše je mišljenje da oni naporno rade kako bi došli u poziciju u kojoj je njihova vojska sposobna da zauzme Tajvan u okolnostima naše intervencije”, izjavila je Haines tokom svjedočenja u američkom Senatu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kineske vojne vježbe u blizini Tajvana

Kineske oružane snage izvele su još jednu rundu vojnih vježbi u blizini Tajvana prošle sedmice kako bi poboljšale zajedničke borbene operacije, saopćila je u ponedjeljak Narodnooslobodilačka armija.

Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije navela je u saopćenju da su sredstva mornarice i vazduhoplovstva izvela vježbe od petka do nedjelje na istoku i jugozapadu Tajvana kako bi “dalje testirala i poboljšala zajedničku borbenu sposobnost više službi i naoružanja”.

Izvor: Agencije