Pulitzerove nagrade za ‘Washington Post’ i Reuters

Ukrajinski novinari nagrađeni su posebnim priznanjem za praćenje ruske invazije, objavila je upraviteljica Pulitzerove nagrade Marjorie Miller.

Reuters je pobijedio zbog 'fotografija mrtvih od COVID-19 u Indiji, kojima su uravnotežene intimnost i devastacija' (Reuters)

Washington Post osvojio je u ponedjeljak Pulitzerovu nagradu za javnu službu za izvještavanje o opsadi američkog Capitola, dok je Reuters pobijedio u kategoriji reportažnih fotografija za izvještavanje o pandemiji korona virusa u Indiji.

Ukrajinski novinari nagrađeni su posebnim priznanjem za praćenje ruske invazije, objavila je upraviteljica Pulitzerove nagrade Marjorie Miller, prenosi Hina.

Pulitzerove nagrade su najprestižnija priznanja koja se američkom novinarstvu dodjeljuju od 1917. godine.

‘Slikovit prikaz napada na Washington’

Ustanovio ih je svojom oporukom novinski izdavač Joseph Pulitzer, koji je umro 1911. godine.

Ove godine je nagrada pripala Washington Postu za “uvjerljivo ispričan i slikovit prikaz napada na Washington 6. januara 2021. godine, pružajući javnosti temeljito i nepokolebljivo razumijevanje jednog od najmračnijih dana u zemlji”, rekla je Miller.

Tim fotografa iz Getty Images osvojili su Pulitzera za fotografiju udarne vijesti sa događaja tog dana, kada su pristalice bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa omele prebrojavanje elektorskih glasova u Kongresu, gdje je službeno trebala biti proglašena pobjeda Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Pulitzerova nagrada za reportažnu fotografiju pripala je timu Reutersovih fotografa, uključujući Danishu Siddiquiju, koji je ubijen prošlog jula, dok je pratio sukob u Afganistanu, i to za izvještavanje o mrtvima u pandemiji korona virusa u Indiji.

‘New York Times’ osvojio je tri Pulitzera

Reuters je pobijedio zbog “fotografija mrtvih od COVID-19 u Indiji, kojima su uravnotežene intimnost i devastacija”, rekla je Miller.

Miami Herald pobijedio je u kategoriji udarnih vijesti za izvještavanje o urušavanju višespratnice u kojem je poginulo 98 ljudi, a New York Times osvojio je tri Pulitzera.

Novinarka New York Timesa Andrea Elliott osvojila je Pulitzerovu nagradu za knjigu Nevidljivo dijete: siromaštvo, preživljavanje i nada u američkom gradu.

Izvor: Agencije