Njemačka: Neonacisti i desničari prošle godine počinili 21.964 krivična djela

Krajnja desnica je najveća prijetnja našoj demokratiji, rekla je njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser.

Posljednje brojke jasno pokazuju rastuće nasilje desničarskih ekstremista (EPA)

Neonacisti i desničarski ekstremisti počinili su 21.964 krivična djela u Njemačkoj prošle godine, objavila je njemačka vlada u utorak.

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser predstavila je na konferenciji za novinare u Berlinu vladin izvještaj o politički motivisanim krivičnim djelima.

“Krajnja desnica je najveća prijetnja našoj demokratiji i najveća ekstremistička prijetnja ljudima u našoj državi”, rekla je ona, ističući da posljednje brojke jasno pokazuju rastuće nasilje desničarskih ekstremista.

Prema vladinom izvještaju, neonacisti i desničarski ekstremisti izveli su prošle godine 1.042 nasilna napada na migrante, izbjeglice ili političke protivnike.

Povrijeđeno najmanje 590 osoba

Najmanje 590 osoba je povrijeđeno u tim napadima, prenosi Anadolija.

Faeser je kazala da je čak 41 posto svih žrtava politički motiviranog nasilja bili su mete napada desničarskih ekstremista.

Njemačka policija je 2021. godine zabilježila 4.735 ksenofobičnih incidenata, 3.027 antisemitskih i 732 islamofobična krivična djela počinjena iz mržnje, navodi se u izvještaju.

“Veoma sam zabrinuta zbog ogromnog porasta broja antisemitskih krivičnih djela… to je sramota za našu zemlju”, rekla je Faeser.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada